BiH: Povratnike uznemirio napad u Vlasenici

Amir Ferhatović rekao je Al Jazeeri da se približavao kući, kada mu je put prepriječio muškarac, a nekoliko trenutaka kasnije ozlijedio njegovu majku i njega.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske nisu bili dostupni za hitan komentar o posljednjem incidentu u toj općini na istoku BiH (Al Jazeera)
Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske nisu bili dostupni za hitan komentar o posljednjem incidentu u toj općini na istoku BiH (Al Jazeera)

Muškarac i njegova majka prošli su sa lakšim tjelesnim povredama, nakon što ih je u srijedu napao drugi muškarac u blizini njihove porodične kuće u Vlasenici, na istoku Bosne i Hercegovine.

Amir Ferhatović (33) rekao je Al Jazeeri da se približavao kući, kada mu je put prepriječio muškarac, kojeg je prepoznao kao sugrađanina, ali ga nije mogao imenovati, a nekoliko trenutaka kasnije staklom od flaše i nožem ozlijedio je njegovu majku i njega.

Optužio me da imam nešto protiv njega, u pogledu naše različite nacionalne pripadnosti, nakon čega je nasrnuo na mene, rekao je Ferhatović. Njegova majka je povrijeđena kada ga je pokušala zaštititi.

Ferhatović je rekao da ga je isti muškarac nekoliko dana ranije tražio kod kuće, da nije ostavio nikakvu poruku za njega, ali da se njihovi konačni susret završio incidentom. On kaže da ne zna zašto je napadač odabrao baš njega. Rekao je da je policija isti dan privela napadača.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske Al Jazeeri su potvrdili da je došlo do incidenta u Vlasenici. O svemu je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Istočno Sarajevo.

“Rad na dokumentovanju krivičnog djela je u toku”, saopćio je MUP RS-a.

Stotine Bošnjaka još se vode kao nestali

Ferhatović (33) je početkom ove godine sahranio oca, čiji su ostaci pronađeni u masovnoj grobnici zajedno sa ostacima drugih ubijenih Bošnjacima iz Vlasenice, skoro 30 godina nakon što ih je odvela vojska današnjeg entiteta Republika Srpska.

Hiljade Bošnjaka morali su napustiti Vlasenicu, pod pritokom vojske. Većina žena i djece su uspjeli napustiti Vlasenicu, dok su muškarci zatvoreni u logore i ubijani.

Približno 500 Bošnjaka Vlasenice se još uvijek vode kao nestali. Više od 1.300 ih je ukopano. Za zločin su odgovarale tri osobe iz lokalnog ratnog vrha vlasti.

Aktuelni načelnik Vlasenice Miroslav Kraljević također je optužen za zločine u Vlasenici.

U oktobru 2019. godine Kraljeviću je pred Sudom BiH počelo suđenje zbog optužbi za progon bošnjačkih civila protivpravnim zatvaranjem, ubistvima, seksualnim zlostavljanjima, mučenjima, nestancima i drugim nečovječnim djelima počinjenim tokom 1992. i 1993. godine.

Optužnica ga tereti da je zločine počinio kao komandir specijalnog voda policije u Vlasenici.

Amir Ferhatović je imao svega tri godine kada je 1992. godine morao napustiti grad sa majkom. U Vlasenicu se vratio 2009. godine, kada je zasnovao svoju porodicu. On kaže da samo pokušava živjeti mirno i od svog rada.

„Zabrinut sam za sigurnost moje porodice nakon ovog incidenta“, rekao je Ferhatović.

‘Mržnju generiraju vlast i mediji’

Iz Stranke demokratske akcije (SDA) osudili su napad na povratničku porodicu Ferhatović. Iz te političke partije su saopćili da je ovaj slučaj posljednji “u cijelom nizu napada na bošnjačke povratnike u Vlasenici” te da većina tih napada nije dobila sudski epilog, a napadači nisu sankcionisani.

Reagujući na jučerašnji napad na porodicu Ferhatović, potpredsjednik entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić rekao je da je napad posljedica “kontinuiranog širenja netrpeljivosti spram Bošnjaka od strane vlasti i medija u ovom entitetu”. Pozvao je entitetsku vlast da prestane “generirati netrpeljivost prema Bošnjacima koji samo žele u miru da žive na svojim ognjištima”.

Izvor: Al Jazeera

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO