COVID-19: Rast novozaraženih u zemljama regije

U Srbiji je registrirano 292, Hrvatskoj 188, Crnoj Gori 146, na Kosovu 72, Sjevernoj Makedoniji 54, a u Bosni i Hercegovini 44 novih slučajeva zaraze korona virusrom.

Nadležni apeluju na vakcinaciju (EPA)
Nadležni apeluju na vakcinaciju (EPA)

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je u četvrtak na sjednici Vlade da je u Hrvatskoj zabilježeno 188 novih slučajeva zaraze korona virusom i istakao da rast novozaraženih i dalje poziva na oprez.

Udio novozaraženih u broju testiranih u zadnja 24 sata je 3,21 posto, na bolničkom liječenju su 143 osobe od kojih je 11 na respiratoru, kazao je Beroš, prenosi Hina.

“O ozbiljnosti bolesti COVID-19 i posljedicama te bolesti govori podatak o broju obrađenih pacijenata s post-covid sindromima u bolnicama koji je u stalnom porastu i trenutno iznosi preko tri tisuće”, upozorio je ministar zdravstva te još jednom apelirao na vakcinaciju.

Naveo je da je u Hrvatskoj utrošeno preko tri miliona doza vakcina, vakcinisano je 48,2 posto odraslog stanovništva, a 43 posto s obje doze.

Vakcinacija u zdravstvom sektoru

Rekao je da je u zdravstvom sektoru s jednom dozom vakcinisano 63,41 posto zdravstvenih radnika, a 57,8 posto s obje doze, a da među liječnicima taj postotak iznosi 81,4 odnosno 76,07 posto.

“Kada bi se i ostatak populacije cijepio poput naših liječnika Hrvatska bi dosegnula kolektivni imunitet i time spriječila daljnje širenje virusa”, ustvrdio je Beroš dodavši kako rast novozaraženih i dalje poziva na oprez.

Podsjetio je također da građani od danas EU COVID potvrde mogu preuzeti u ljekarnama s osobnom ili zdravstvenom iskaznicom.

Ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović ustvrdio je da porast broja novozaraženih ne predstavlja iznenađenje s obzirom na veliki broj turista u Hrvatskoj te podsjetio na novouvedene mjere u jadranskim županijama kojima je cilj ograničiti prevelika okupljanja.

Izvijestio je da je tokom vikenda proveden pojačani inspekcijski nadzor na području Dalmacije u 20 ugostiteljskih objekata, hotela, noćnih klubova te da su sankcije izrečene za pet ugostiteljskih objekata zbog nepridržavanja mjera.

U Srbiji 292 novozaraženih

U Srbiji je u posljednja 24 sata potvrđeno 292 novih slučajeva korona virusa, na osnovu 9.236 testiranih uzoraka, a preminule su dvije osobe.

Na respiratorima je 13 pacijenata oboljelih od COVID-19, od ukupno 364 hospitalizovanih, prenosi Tanjug.

Od početka epidemije u Srbiji je zaraženo 721.267 osoba, od kojih je 7.110 preminulo.

Procenat smrtnosti je 0,99 posto.

Crna Gora: 146 novozaraženih, dva smrtna slučaja

Institut za javno zdravlje Crne Gore saopćio je da je u protekla 24 sata registrovano 146 novih slučajeva zaraze korona virusom, od 2.485 testiranih osoba, među kojima je i šestoro turista koji borave na teritoriji te zemlje.

U protekla 24 sata prijavljena su i dva smrtna ishoda obolijevanja od korona virusa, pa je od početka epidemije registrovano 1.629 smrtnih slučajeva, prenosi FoNet.

Do 15 sati prijavljen je oporavak 24 pacijenta.

U Crnoj Gori aktivno je 1.096 slučajeva COVID-19.

Na Kosovu bez smrtnih slučajeva

Na Kosovu su u prethodna 24 časa potvrđena 72 slučaja zaraze virusom korona među 2.443 testirana uzorka.

Nije bilo smrtnih slučajeva povezanih sa zarazom, izliječeno je 17 COVID pacijenata, a tokom epidemije ukupno 105.633, prenosi agencija Beta.

Aktivno je 305 slučajeva zaraze.

U BiH 44 nova slučaja zaraze

U Bosni i Hercegovini su u protekla 24 sata registrovana su 44 nova slučaja zaraze korona virusom, a nije bilo prijavljenih smrtnih slučajeva od posljedica COVID-19, prenosi Anadolija.

U protekla 24 sata Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 1.345 uzoraka, od kojih su 34 pozitivna na korona virus, dok je u laboratorijama na području entiteta Republika Srpska izvršеnо tеstirаnjе 242 lаbоrаtоriјskа uzоrkа, а nоvi virus kоrоnа pоtvrđеn је kоd dеsеt оsоbа.

U Brčko distriktu BiH nisu registrovani novi slučajevi zaraze kоrоnа virusom, kao ni smrtni slučajevi, a trenutno su aktivna tri slučaja zaraze.

S. Makedonija: 54 novozaraženih

U posljednja 24 sata u Sjevernoj Makedoniji utvrđeno je 54 novih slučajeva zaraze korona virusom, javila je reporterka Al Jazeere Milka Smilevska.

U istom vremenskom periodu nije bilo preminulih osoba.

U Sjevernoj Makedoniji trenutno je aktivan 401 slučaj.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO