Vrhovni sud FBiH oslobodio Seferoviće u slučaju ‘Dženan Memić’

Dženan Memić je pod još nerasvjetljenim okolnostima smrtno stradao u februaru 2016. godine.

Ljubo i Bekrija Seferoviću, optuženi da su skrivili saobraćajnu nesreću, od čijih ozljeda je u februaru 2016. godine stradao mladić Dženan Memić, oslobođeni su optužbi (Al Jazeera)

Vrhovni sud Federacije BiH izrekao je oslobađajuću presudu Ljubi i Bekriji Seferoviću, optuženi da su skrivili saobraćajnu nesreću, od čijih ozljeda je u februaru 2016. godine stradao mladić Dženan Memić na Ilidži pored Sarajeva.

Entitetski Vrhovni sud prethodno je ukinuo dvije oslobađajuće presude Seferovićima koje je ranije donio Kantonalni sud u Sarajevu, no na koncu i sam izrekao oslobađajuću presudu Seferovićima.

Slučaj Memić kao i smrt mladića Davida Dragičevića u Banjoj Luci iz temelja su poljuljali povjerenje u pravosuđe u BiH a zbog toga su u dva najveća grada u BiH organizirani i masovni protesti zbog sumnje da je u pozadani nastojanje da se prikriju počinitelji navodnih ubistava.

Dženan Memić je pod još nerasvjetljenim okolnostima smrtno stradao u februaru 2016. godine kada je teško ozljeđen dok je šetao s tadašnjom djevojkom a zbog težine ozljeda nakon sedam dana je umro u bolnici.

Misteriozna smrt

Tužilaštvo Sarajevskog kantona koje je vodilo istragu tvrdilo je kako je riječ o saobraćajnoj nesreći i zbog toga je podignulo optužnicu protiv Seferovića, koji su sada oslobođeni odgovornosti.

Članovi porodice Memić uporno tvrde kako prometne nesreće nije bilo te kako je Dženan ubijen a istraga krivo vođena uz prikrivanje dokaza pa su zbog toga podnijeli krivičnu prijavu državnom tužilaštvu.

U julu je Sud Bosne i Hercegovine potvrdio optužnicu protiv petero osoba, uključujući dvojicu policajaca, koje se tereti za zločinačko udruživanje s ciljem prikrivanja dokaza o misterioznoj smrti mladića Dženana Memića.

Izvor: Agencije