Sud odbio Glavašev prijedlog za prenošenje mjesne nadležnosti

Branimir Glavaš optužen je za ratni zločin nad Srbima u Osijeku 1991. godine.

Branimir Glavaš nekadašnji je osječko-baranjski župan, osnivač HDZ-a i ratni čelnik sekretarijata za odbranu tokom rata u Hrvatskoj (EPA)

Visoki kazneni sud odbio je prijedlog Branimira Glavaša za prenošenje mjesne nadležnosti koji se protiv njega i ostalih optuženika vodi na zagrebačkom Županijskom sudu u ponovljenom kaznenom postupku za ratni zločin u slučajevima “selotejp” i “garaža”, javila je Hina.

Apelacijski sud je, ne objavivši identitete optuženika, saopćio da se nisu izmijenile okolnosti na kojima su utemeljene postojeće odluke predsjednika Vrhovnog suda Hrvatske kojom je prvotno i određena nadležnost Županijskog suda u Zagrebu u ovom predmetu.

Suđenje Branimiru Glavašu i ostalim optuženima za ratni zločin u Osijeku 1991. godine formalno je krenulo iz početka početkom jula na zagrebačkom Županijskom sudu zbog izmjene sudskog vijeća.

Glavaš od početka odbacuje optužbe

Glavaš, nekadašnji osječko-baranjski župan, osnivač HDZ-a i ratni čelnik sekretarijata za odbranu, a kasnije utemeljitelj i saborski zastupnik HDSSB-a od početka odbacuje optužbe za zlostavljanja, mučenja i ubojstva osječkim Srba.

Prethodno suđenje u slučajevima ‘garaža’ i ‘selotejp’ zakazano je nakon što je Vrhovni sud početkom januara 2020. ukinuo odluku izvanraspravnog vijeća zagrebačkoga Županijskog suda iz marta 2019. prema kojoj se ponovljeno suđenje Glavašu trebalo odvojiti od postupka njegovim suoptuženicima.

Na prvom suđenju Glavaš i ostali osuđeni su na višegodišnje za zatvorske kazne, ali je pravomoćnu presudu ukinuo Ustavni sud. Glavaš je do tada odradio i većinu osmogodišnje kazne u zatvorima u BiH gdje je otišao uoči izricanja prve presude.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada