BiH i Srbija jačaju policijsku saradnju

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić i srbijanski ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin potpisali su niz međudržavnih sporazuma.

Bosna i Hercegovina i Srbija planiraju učinkovitiju kontrolu međudržavne granice, zaključeno je tokom sastanka delegacija u Zvorniku (Anadolija)

Bosna i Hercegovina i Srbija ojačat će saradnju u borbi protiv ilegalnih migracija te organiziranog kriminala a planiraju i učinkovitiju kontrolu međudržavne granice, najavili su u utorak resorni ministri dvije države nakon sastanka koji su održali u Zvorniku u istočnoj Bosni.

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić i srbijanski ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin tom su prilikom potpisali niz međudržavnih sporazuma a nakon toga obojica su novinarima kazali kako dvije zemlje nemaju drugog izbora nego poboljšati saradnju kako bi kontrolirali potencijalne sigurnosne prijetnje.

“Ilegalne su migracije ozbiljna sigurnosna prijetnja za obje države”, kazao je Cikotić dok je Vulin istakao kako ni Srbija niti BiH ne mogu dopustiti da njihovi teritoriji postanu “parking za migrante”.

“Zajedničkim ćemo se radom izboriti da to ne budemo”, kazao je Vulin.

Kriminal ne poznaje granice

Dodao je kako je podjednaka prijetnja djelovanje organiziranih kriminalnih skupina, posebice stoga što među njihovim pripadnicima nema nikakvih predrasuda niti granica pa se protiv njih mora boriti na isti način, odnosno zajedničkim i organiziranim pristupom.

Ustvrdio je kako su vlasti u Srbiji razbijanjem kriminalne skupine koju je predvodio Veljko Belivuk zorno pokazale kako će se odnositi prema organiziranom kriminalu te je izrazio očekivanje kako će sada uslijediti odgovarajuće zakonske sankcije.

“Uvjeren sam da će većina njih dobiti doživotnu robiju”, kazao je Vulin.

Potvrdio je kako je od predstavnika vlasti BiH ponovo tražio informaciju o toku istrage otvorene nakon napada na tadašnjeg srbijanskog premijera Aleksandra Vučića u Srebrenici prije šest godina.

Vulin tvrdi kako je to bio pokušaj Vučićevog ubistva a ministar sigurnosti BiH Cikotić je novinarima prenio kako je istraga o tom slučaju još uvijek otvorena te kako je vodi Tužiteljstvo BiH.

“Toliko se za sada može kazati”, izjavio je Cikotić.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada