Stranke iz RS-a odbacile Inzkovu odluku

Nakon sastanka, predsjednici stranaka su izjavili da predstavnici RS neće učestvovati u radu institucija Bosne i Hercegovine.

Predstavnici stranaka iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska odbacili su odluku visokog predstavnika Valentina Inzka kojom se negiranje genocida tretira kao krivično djelo uz kaznu zatvora.

Nakon sastanka, predsjednici stranaka su izjavili da predstavnici RS neće učestvovati u radu institucija Bosne i Hercegovine.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik je kazao da su učesnici današnjeg sastanka usaglasili dva zakona koja će biti pred zastupnicima entitetske skupštine, a koja će biti zatvorena za javnost.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović kazao je da je današnji sastanak posljedica veoma složene situacije poslije Inzkove odluke o zabrani negiranja genocida.

Pet zaključaka

Učesnici sastanka su usvojili slijedeće zaključke, prenose bh. mediji:

  • Politički predstavnici iz RS-a odbacuju nametnute odluke visokog predstavnika i smatraju ga neprihvatljivim i ništavnim.
  • Smatraju da ne postoje uslovi za rad srpskih predstavnika u institucijama BiH – Predsjedništvu BiH, Parlamentarnoj skupštini i Vijeću ministara.
  • Odbacuju svako nametanje na nivou BiH i ne postoji legalni visoki predstavnik jer nije izabran u skladu s procedurama i odbacujemo saradnju s njim.
  • Na sastanku je bilo riječi i o drugim aktivnostima koje će biti u narednom periodu.
  • Preko zastupničkih klubova bit ce upućena dva zakona za ovu tematiku, a riječ je o krivičnim zakonima.

Pitanje uvjeta rada

Predstavnici svih političkih partija bh. entiteta Republika Srpska poručili su nakon sastanka u Banjoj Luci da nemaju uvjete za rad u institucijama BiH, javila je novinarka Al Jazeere Ljiljana Smiljanić.

Ona je dodala kako su učesnici sastanka pojasnili da se niko ne povlači iz Predsjedništva, Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine BiH, već da neće učestvovati u radu i odlučivanju.

„Ponovili su da odbacuju sve odluke visokih predstavnika i da više neće dozvoliti nametanje u BiH. Predložit će određene izmjene, koje se tiču krivičnih zakona, preko poslaničkih klubova, a sjednica NS RS zakazana je za petak. Tu će razmatrati te izmjene zakona, ali će sjednica biti zatvorena za javnost“, dodala je.

Izvor: Al Jazeera i agencije