Reakcije na potez političara iz RS-a

Predstavnici stranaka iz bh. entiteta Republika Srpska odbacili su odluku visokog predstavnika kojom se negiranje genocida tretira kao krivično djelo.

Komšić: Razumijem teške emocije koje su zapljusnule blok političkih stranaka iz RS-a, jer su neke od njihovih temeljnih ideja doživjele poraz (EPA)

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider Demokratske fronte (DF) Željko Komšić kratko je komentirao odluku lidera stranaka sa sjedištem u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska da bojkotuju rad u institucijama Bosne i Hercegovine, prenose bh. mediji.

„Razumijem teške emocije koje su zapljusnule blok političkih stranaka iz RS-a, jer su neke od njihovih temeljnih ideja doživjele poraz. Ko gubi ima pravo da se ljuti. Odljutit će se, prije ili kasnije. Biće to uredu“, rekao je Komšić, javlja Klix.ba.

Taktika u 40 dana

Predsjednik Stranke demokratske akcije BiH (SDA) Bakir Izetbegović je za bh. televizijsku stanicu Hayat komentirao odluku da predstavnici u državnim organima vlasti iz reda srpskog naroda ne učestvuju u donošenju odluka rekavši da je to trebalo startati sa 1. augustom.

„Tada bi svi išli na kolektivne godišnje odmore, faktički parlamentarci, članovi Vijeća ministara, tako da je august svakakako bio mjesec vakuuma u radu. Pomjerili su to za sedam dana, tako da će vjerovatno taktizirati da vide mogu li šta dobiti u narednih 40 dana, a onda će se u septembru sve nastaviti“, istakao je on.

„Kažu da bi željeli da se dogovorimo, da se ništa ne nameće. Sve možemo da se dogovorimo, ovo sve što sam nabrojao i još mnogo toga. Jedno vrijeme će da prave krizu i onda će da odustanu, jer nisu u pravu.“

Kojović: Dejton nije švedski stol

Naša stranka osuđuje najavljeni bojkot institucija BiH od strane predstavnika iz RS, uzimajući u obzir ne samo ustavne obaveze tih predstavnika, već i značajna primanja koja isti ostvaruju iz budžeta tih institucija, naveo je predsjednik ove stranke Predrag Kojović.

„Dejtonski sporazum nije švedski stol, već je rezultat mukotrpnih pregovora, kompromisa i rješenja sa kojima niko nije u potpunosti zadovoljan. Taj sporazum uključuje entitetsko glasanje, prema kojem samo deset poslanika može poništiti volju drugih 32 izabranih predstavnika i predstavnica. U Domu naroda, volja samo četiri delegata iz samo jednog naroda može zaustaviti zakon ili bilo koju drugu odluku koju izglasa 11 delegata iz dva naroda. Predsjedništvo i Vijeće ministara BiH o svim bitnim odlukama odlučuju praktičnim konsenzusom. Pripadnici Ostalih su u potpunosti diskriminisani“, ističe Kojović.

On dodaje kako je taj isti sporazum u Aneksu 10 uspostavio visokog predstavnika, sa svim ovlastima koje se koriste više od dvije decenije.

„Iako te ovlasti nisu u suštinskom smislu već dugo bile upotrijebljene, upravo je Milorad Dodik gotovo svakodnevnim negiranjem sudski utvrđenih činjenica najviše doprinio nametanju izmjena i dopuna Krivičnog zakona BiH, kojim se ne samo zabranjuje negiranje Holokausta, genocida i drugih zločina, već se i zabranjuje nazivanje javnih površina po presuđenim zločincima.“

Kojović smatra kako je, obzirom na sve navedeno, neophodno da se „snage razuma izdignu iznad dnevne politike i da odgovore na ključna pitanja“:

„Ako prihvatamo Daytonski sporazum – koji je osnov za mir i stabilnost ne samo BiH, već i cijelog regiona – prihvatamo li ga u cijelosti? Prihvatamo li i entitetsko glasanje i Visokog predstavnika? Da li bi prihvatili nametanje odluke o skeniranju glasačkih listića? O smjeni korumpiranih nosioca pravosudnih funkcija?“

Predsjednik Naše stranke kaže kako je u narednom periodu neophodno, ne samo sačuvati stabilnost BiH i regije, već i otvoriti nadu za evropsku budućnost i države i regije.

„Da bi se to ostvarilo, snage razuma trebaju nadjačati sve one koji ova pitanja koriste u dnevnopolitičke svrhe, a pogotovo one koji pozivaju na zbijanje zasnovano na nacionalnim odrednicama“, dodaje Kojović.

‘Bez razlike’

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić komentirajući odluku o bojkotu iz RS-a smatra da se još jednom pokazalo kako nema razlike u odnosu prema institucijama države i Bosni i Hercegovini između vladajućih i opozicije u RS-u.

“Nažalost ponovno se pokazalo kad pozove ‘glavni baja’ u RS svi takozvani opozicioni lideri odlučno pokazuju da su tu da prime nalog šta će i kako raditi. Smiješno izgleda obrazloženje kako je sastanak bio jako otvoren i da je rezultirao konkretnim zaključcima. Naravno da će i Dodik pristati na takvo obrazloženje pošto je očito da je još jednom demonstrirao silu i pokazao ko je stvarni gospodar u RS-u”, izjavio je Nikšić.

On je dodao da kada Dodiku zatreba i kada on pozove ne treba niko ni pomisliti da će biti neko od opozicionih stranaka ko je u stanju i ko smije reći “ne hvala”.

“SDP neće nikada pristati na diktat bilo kojeg od samozvanih nacionalnih lidera. Uvijek ćemo biti na strani države Bosne i Hercegovine. Ne postoji mogućnost koliko god se Dodik i njegovi poslušnici upinjali da se promijene pravosnažno utvrđene činjenice o genocidu i počinjenim zločinima. Umjesto ponašanja poput uvrijeđene mlade puno bi bolje bilo da se svi suočimo s istinom i počnemo raditi na rješavanju životnih problema naših građana”, dodao je.

Nikšić kaže da koliko se god svađali, činjenica je da oni koji su činili zločine moraju odgovarati i pravosnažne presude će biti izvršene.

“Što se tiče najavljene blokade institucija države, kao i mnogo puta do sada, od toga nema ništa. Već smo vidjeli da su neki to koristili kao probni politički balon i svima se obilo o glavu. Institucije će funkcionisati sa ili bez onih koji odbiju izvršavati radnu obavezu, a koji za to trebaju biti sankcionisani. Ako radnici ne dobiju platu kad ne rade, isto se treba primijeniti i na privilegirane političare. Naravno da nikome od ovih koji kažu da neće raditi ne pada napamet da kažu kako dok ne rade ne žele primati platu. Bojkot bi bio samo ako se odreknu i privilegija, a to očito nikome ne pada napamet”, poručio je čelnik SDP-a.

Zabrana negiranja genocida

Predstavnici stranaka iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska odbacili su odluku visokog predstavnika Valentina Inzka kojom se negiranje genocida tretira kao krivično djelo uz kaznu zatvora.

Nakon sastanka, predsjednici stranaka su izjavili da predstavnici RS neće učestvovati u radu institucija Bosne i Hercegovine.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik je kazao da su učesnici današnjeg sastanka usaglasili dva zakona koja će biti pred zastupnicima entitetske skupštine, a koja će biti zatvorena za javnost.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović kazao je da je današnji sastanak posljedica veoma složene situacije poslije Inzkove odluke o zabrani negiranja genocida.

Izvor: Al Jazeera i agencije