Evropska komisija zabrinuta zbog tužbi protiv hrvatskih novinara

Prema anketi HND-a, u aprilu je bilo 924 aktivne tužbe protiv novinara i medija u Hrvatskoj.

HND traži da Hrvatska dekriminalizira djela za klevetu i uvredu (Marko Lukunic/PIXSELL)

U prošlosedmičnom izvještaju Europske komisije o vladavini prava u Hrvatskoj izražena je zabrinutost zbog velikog broja tzv. SLAPP tužbi protiv novinara i medija, ali istaknuto je i kako dalje postoje sumnje u političku nezavisnost medijskog regulatora – Agencije za elektroničke medije.

Hrvatska ažurira svoje medijsko zakonodavstvo prenoseći u nacionalno direktivu o audiovizualnim medijskim uslugama i revizijom zakona o elektronskim medijima što treba biti usvojeno tokom ove godine. Postoji zabrinutost u pogledu političke neovisnosti Agencije za elektronske medije (AEM), navodi Komisija. Osim sumnji u nezavisnost AEM-a kao medijskog regulatora koji, između ostaloga, dodjeljuje koncesije i sankcionira govor mržnje, u izvještaju se posebno ističu prijetnje i tužbe protiv novinara i medija.

”Uspostavljen je pravni okvir za zaštitu novinara, ali oni se i dalje suočavaju s govorom mržnje i prijetnjama na internetu i izvan njega. Posebno i dalje zabrinjava velik broj strateških tužbi protiv javnog sudjelovanja (SLAPP) usmjerenih protiv novinara”, navodi se u izvještaju Europske komisije.

Zovko: Navodi iz izvještaja očekivani

„Nažalost u nekoliko kategorija koje su vezane za medijske slobode Hrvatska se ne spominje po dobrome, a među ostalim i brojnim verbalnim napadima političara na novinare i medije. Mi već imamo kulturu tužakanja novinara i medija. SLAPP tužbe su novi model napada na novinare, a njima se novinare i  medije želi zastrašiti, nametnuti cenzuru pa i uništiti“, kazao je Hini predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvoje Zovko.

Podsjetio je i kako je, prema anketi HND-a, u aprilu bilo 924 aktivne tužbe protiv novinara i medija u Hrvatskoj te da na taj problem HND već godinama ukazuje, ali i da je Hrvatska zbog toga, nažalost, prepoznata kao problematična zemlja.

Pozdravio je i inicijativu resornog Ministarstva kulture i medija i nedavno osnivanje Stručne radne skupine radi politike suzbijanja SLAPP tužbi, ali je naglasio kako o ocjenama njezine uspješnosti ipak treba pričekati rezultate.

„Za početak, ono što HND odavno traži jest dekriminalizacija djela za klevetu i uvredu. To bi bio dobar početak ka suzbijanju nasilja putem tužbi nad novinarima i medijima“, zaključio je Zovko.

Izvor: Agencije