DORH: Vozač autobusa bio umoran i nesposoban za sigurno upravljanje vozilom

Osumnjičeni 52-godišnji vozač kosovskog autobusa, u čijem je prevrtanju poginulo 10 osoba, u trenutku nesreće bio je umoran i nesposoban za sigurno upravljanje vozilom.

Prema podnesenoj kaznenoj prijavi vozaču autobusa prijeti kazna zatvora od šest mjeseci do 15 godina (Al Jazeera)

Osumnjičeni 52-godišnji vozač kosovskog autobusa, u čijem je prevrtanju poginulo 10 osoba, u trenutku nesreće bio je umoran i nesposoban za sigurno upravljanje vozilom, izvijestili su iz Županijskog državnog odvjetništva u Slavonskom Brodu u ponedjeljak.

U saopćenju su, uz ostalo, naveli da postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni 52-godišnjak 25. jula oko 6,15 sati, protivno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, upravljao autobusom južnom kolničkom trakom autoceste A3 kod mjesta Sibinj i da se u stanju umora i nesposobnosti za sigurno upravljanje vozilom nije kretao na dovoljnoj udaljenosti od desnog ruba kolnika pa je skrenuo u desnu stranu na travnatu površinu s južne strane, prenosi Hina.

Autobus je izletio i prevrnuo se na desnu bočnu stranu, pri čemu je poginulo 10 osoba, 10 je ozlijeđeno, a riječ je o teškim tjelesnim ozljedama ili teškim tjelesnim ozljedama opasnima po život.

Vozač je ispitan u ponedjeljak u Županijskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu, a sumnjiči ga se da je počinio kazneno djelo izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu iz članka 227. stavak 1. i 4. Kaznenog zakona/11.

Državno odvjetništvo najavilo je da će sucu istrage Županijskog suda u Slavonskom Brodu podnijeti prijedlog da se odredi istražni zatvor.

Odbrana šutnjom

Vozač se na ispitivanju u Županijskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu branio šutnjom, potvrdio je ranije u ponedjeljak zamjenik županijske državne odvjetnice Franjo Kopunić.

“Ispitao sam prijavljenika koji se brani šutnjom. Nakon ovoga bit će doneseno rješenje o provođenju istrage zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela. Nakon svega bit će predložen istražni zatvor o kojem će se odlučivati sutra u devet sati na ročištu o određivanju istražnog zatvora na Županijskom sudu u Slavonskom Brodu”, rekao je Kopunić,

On je potvrdio da je vozaču dodijeljen advokat po službenoj dužnosti.

Vozač je nakon ispitivanja vraćen pritvorskom nadzorniku. Prema podnesenoj kaznenoj prijavi vozaču autobusa prijeti kazna zatvora od šest mjeseci do 15 godina.

Iz slavonskobrodske bolnice u ponedjeljak je otpušteno 26 putnika kojima je pružena liječnička pomoć nakon prometne nesreće na autocesti.

Dio putnika nastavlja put kući ili se vraća u Njemačku u vlastitom aranžmanu, a za dio putnika transport tokom dana organiziraju kosovski ministar unutrašnjih poslova i ministar zdravstva.

U pansionu koji je za putnike iz kosovskog autobusa osigurala Brodsko-posavska županija ostaje treća grupa putnika čiji su članovi porodice i dalje na liječenju u slavonskobrodskoj bolnici.

Glasnogovornik policijske uprave brodsko-posavske Damir Brezić u ponedjeljak je potvrdio kako je do sada potvrđen identitet osam od deset u prometnoj nesreći  poginulih osoba.

Izvor: Agencije