COVID-19: Sarajevo počinje masovnu vakcinaciju, na Jadranu uvedene strožije mjere

Od 31. jula u sarajevskoj Zetri moći će se vakcinisati svi građani, stanovnici Kantona Sarajevo, stariji od 18 godina.

Građanima Kantona Sarajevo na raspolaganju će biti vakcina AstraZeneca (EPA)

Od 31. jula u Zetri počinje masovna vakcinacija građana bez najave, saopćila je Vlada Kantona Sarajevo.

Moći će se vakcinisati svi građani, stanovnici Kantona Sarajevo, stariji od 18 godina. Na raspolaganju će taj dan biti 4.000 vakcina AstraZeneca.

“Odvojeno je 4.000 vakcina AstraZeneca za sve starije od 18 godina koji mogu doći bez najave u Zetru. Isti broj vakcina bit će osiguran 1. i 2. augusta za građane KS, bez obzira na dobnu skupinu”, rekla je glasnogovornica Ministarstva zdravstva KS Mirna Pecikoza.

Na press konferenciji je rečeno da u Kanton Sarajevo dolazi veća isporuka od 24.000 doza AstraZeneca vakcina.

“S obzirom na veći broj vakcina, 27. jula na poziv dolaze građani koji su su se prijavili, odnosno 3.500 građana u dobi ispod 60 godina koji će dobiti poziv. Potom 28. jula na poziv dolazi 3.500 građana esencijalnih zanimanja. Prije svega počet ćemo sa obrazovanjem i policijom. 29. i 30 jula na poziv dolazi po 3.000 građana koji također pripadaju esencijalnim grupama”, rekla je Pecikoza.

Nakon toga će se, prema njenim riječima, krenuti u proces vakcinacije svih građana bez najave.

BiH: 13 novih slučajeva zaraze

U Bosni i Hercegovini je u protekla 24 sata registrovano 13 novih slučajeva zaraze korona virusom, a prijavljena su dva smrtna slučaja od posljedica COVID-19, prenosi Anadolija.

U protekla 24 sata Zavodu za javno zdravstvo entiteta Federacija BiH prijavljeno je 986 uzoraka, od kojih je 12 pozitivno na korona virus. U istom vremenskom periodu, u Federaciji BiH prijavljen je jedan smrtni ishod, i to u Kantonu Sarajevo.

U posljednja 24 sata u laboratorijama u bh. entitetu Rеpublika Srpska izvršеnо је tеstirаnjе 73 lаbоrаtоriјskа uzоrkа, а nоvi virus kоrоnаpоtvrđеn је kоd јеdnе оsоbе, muškarca srеdnjе živоtnе dоbi iz Lаktаšа.

Institutu zа јаvnо zdrаvstvо RS priјаvljеn је јеdаn smrtni slučај, a od posljedica COVID-a preminula je žеnska оsоba stаriје živоtnе dоbi iz Priјеdоrа.

U Brčko distriktu BiH danas nisu registrovani novi slučajevi zaraze kоrоnа virusom, kao ni smrtni slučajevi, a trenutno su aktivna tri slučaja zaraze korona virusom.

Kon: Pogoršana epidemijska situacija u Srbiji

Epidemiolog i član Kriznog štaba Srbije Predrag Kon izjavio je da je u zemlji epidemiološka situacija pogoršana i da će se i dalje pogoršavati, kao i da očekuje da će tokom ove sedmice broj novozaraženih preći broj od 300.

Kon kaže da će u narednom periodu sigurno doći i do četvorocifrenog broja novozaraženih na dnevnom nivou, da je sada hospitalizovano oko 300 osoba, ali da ne očekuje pritisak na zdravstveni sistem kao što je bio kada je Srbija imala više od 9.000 hospitalizovanih, prenosi Tanjug.

Kon je, gostujući na TV Pink, rekao kako od vakcinacije zavisi kako će talas biti visok ili će biti zaravnjen, dok na pitanje da li početak školske godine zavisi od vakcinacije, ističe da kompletno čitav naš život zavisi od toga i dodaje da je jasno pokazano i dokazano da i djeca uzrasta od 12 i više godina mogu da se vakcinišu.

Nova žrtva u Srbiji

U Srbiji je u prethodna 24 sata preminula jedna osoba od posljedica infekcije korona virusom pa je ukupan broj smrtnih slučajeva od početka epidemije povećan na 7.105, prenosi agencija Beta.

Po podacima Instituta za javno zdravlje Srbije, testirano je 8.817 uzoraka, a prisustvo virusa potvrdjeno je kod 241 osobe.

Na bolničkom liječenju u Srbiji je 338 COVID pacijenata, devetoro više nego po prethodnom presjeku, dok je na respiratorima 11 pacijenata, dvoje više nego jučer.

Smrtnost trenutno iznosi 0,99 posto.

Od početka epidemije u Srbiji testirano je 4.623.680 osoba a prisustvo virusa potvrđeno je kod 720.353 osobe.

U Hrvatskoj na snazi strožije mjere

Od danas su na snazi nove, strožije mjere za Jadran. Tako na okupljanjima na kojima nemaju svi ‘COVID potvrdu’ može biti najviše 50, a na svadbama 15 ljudi.

Za sajmove je potrebna dozvola lokalnog ili županijskog stožera, a za sportska takmičenja digitalna COVID potvrda, prenosi Fena, pozivajući se na hrvatske medije.

Delta soj brzo se širi pa na samom jugu Hrvatske županijski stožer apelira na suzdržavanje od velikih okupljanja.

Nove mjere trajat će do 15. augusta, a svi događaji na Jadranu moraju biti završeni do ponoći.

Nova dva smrtna slučaja u Hrvatskoj

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 27 novih slučajeva zaraze korona virusom, dvije osobe su umrle, a aktivna su 924 slučaja zaraze, izvijestio je Nacionalni stožer Civilne zaštite RH.

Na bolničkom je liječenju 138 pacijenata, a od toga ih je 13 na respiratoru, prenosi Hina.

Od 25. februara  2020, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 362.648 osoba zaraženih novim korona virusom, od kojih je 8 247 umrlo.

Ukupno se oporavilo 353.477 osoba, od toga 110 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 3 521 osoba.

Troje mrtvih u Crnoj Gori

U Crnoj Gori registrirano je 77 slučajeva obolijevanja od korona virusa, tri osobe su preminule. Najviše oboljelih je u opštini Budva.

Crnogorska vlada uvela je prošle sedmice zabranu rada noćnih klubova i diskoteka do 2.augusta i zabranila održavanje žurki i muzičkih festivala u zatvorenom prostoru.

Također od augusta će se za boravak u zatvorenim lokalima tražiti potvrda o vakcinaciji ili PCR test.

Od početka maja kada je krenula masovna imunizacija u Crnoj Gori obije doze vakcine primila je četvrtina ukupnog stanovništva.

Žrtve u S. Makedoniji

U Sjevernoj Makedoniji su još dvije osobe preminule od posljedica korona virusa, a potvrđeno je 10 novih slučajeva zaraze, saopštilo je tamošnje Ministarstvo zdravlja, prenosi Beta.

Kako se navodi, u posljednja 24 sata registrirano je 16 pacijenta koji su ozdravili od COVID-a 19.

Od korona virusa u Sjevernoj Makedoniji do sada je umrla 5.491 osoba, dijagnosticirano je 156.086 zaraženih, aktivnih slučajeva ima 300, a izliječeno je 150.295 pacijenata.

U posljednja 24 sata na Kosovu nije bilo nijednog smrtnog slučaja od infekcije korona virusom, a od 2.406 testiranih 14 je pozitivno.

Izliječenim je proglašeno šest pacijenata, dok je ukupan broj izliječenih 105.597.

Bolesnih je 169.

Izvor: Agencije