U izlijetanju autobusa deset poginulih, Kurti u Slavonskom Brodu

”Predsjednik hrvatske Vlade Plenković dočekat će premijera Kurtija u Slavonskom Brodu te će zajedno posjetiti i bolnicu u kojoj su smješteni ozlijeđeni putnici”, istakli su iz Vlade Hrvatske.

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković i premijer Kosova Albin Kurti zajedno su posjetili bolnicu u kojoj su smješteni ozlijeđeni putnici.

Kosovski premijer stigao je  Slavonski Brod nakon strašne prometne nesreće u kojoj je život izgubilo 10 ljudi, istakli su iz Vlade Republike Hrvatske.

“Ovo je težak dan za naš narod”, rekao je Kurti.

“Želim zahvaliti premijeru Plenkoviću za pruženu pomoć i brzu reakciju, ali i liječnici. Naši pacijenti su u dobrim rukama, imaju prsihološku i medicinsku pomoć”, kazao je.

“Posjetio sam pacijente u svim sobama, i one na intenzivnoj. Želim zahvaliti svim medicinskim djelatnicima koji brinu o pacijentima”, dodao je premijer Kosova.

“Tu smo da budemo s našim građanima koji su imali nesreću”, rekao je premijer Kurti koji je došao u Slavonski Brod s nizom ministara.

“Hvala mom prijatelju premijeru Kurtiju, drago mi je što je tako promtno došao. Hrvatski vojni piloti iz misije KFOR-a su helikopterom doveli kosovskog premijera i ministre”, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković.

“Izražavam još jednom sućut, prije svega obitelji preminulima, Obišli smo sve pacijente, 98 posto niih i je dobro, vjerujem da će hrvatski liječnici učiniti sve”, kazao je Plenković.

Kazao je kako sada s kosovskim premijerom ide posjetiti 15-ak onih koji su neozlijeđeni i smješteni su u slavonskobrodskom pansionu.

Premijer Kosova stigao je u Slavonski Brod (Al Jazeera)

Obavljen uviđaj

Zamjenik općinskog državnog odvjetnika Slavko Pranjić ranije je obavio uviđaj na mjestu nesreće.

Uviđaj je gotov, Pranjić je rekao prve informacije nakon očevida, javlja portal Index.hr.

“Prema do sada utvrđenim činjenicama, radi se o slijetanju autobusa na travnatu bankinu s južne strane kolnika. Autobus je prometovao na relaciji Frankfurt-Priština, prometnog prijevoznika Deva Tours sa sjedištem u Prištini.”

“Vozač autobusa je zatečen na mjestu događaja, u međuvremenu je uhićen. Obavljen je očevid, poduzimaju se druge dokazne radnje za pokretanje kaznenog postupka”, kazao je.

“Imamo informacije da se radi o 10 smrtno stradalih i 23 teško i lako tjelesno ozlijeđene osobe”, kazao je.

“Uhićen je pod sumnjom da je upravljao motornim vozilom na način da nije koristio za kretanje prometnu traku, već je došlo do slijetanja”, rekao je Pranjić.

“Kazao je da je na trenutak zaspao”, dodao je.

Milanović uputio saučešće

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović uputio je u nedjelju sućut u povodu teške saobraćajne nesreće kod Slavonskog Broda poručivši kako suosjeća s vlastima i narodom Kosova.

“Suosjećam s vlastima i narodom Kosova u ovom tužnom trenutku za sve njih. Ozlijeđenim putnicima želim što brži oporavak”, napisao je Milanović na svom facebooku.

Šef civilne zaštite Damir Trut i ministar zdravstva Vili Beroš otišli su na mjesto događaja.

Nakon obilaska bolnice u Slavonskom Brodu, u kojoj je pomoć zatražilo 45 ozlijeđenih Beroš je rekao da je “U nesreći sudjelovalo 69 osoba, 67 putnika i 2 vozača”.

Ravnatelj civilne zaštite Damir Trut izjavio je kako je prilikom slijetanja autobusu kosovskih oznaka s autoceste kod Slavonskog Broda poginulo devet putnika i vozač, a potvrdio je i kako je u autobusu bilo djece, dodavši međutim da ne može govoriti jesu li i ona među poginulima.

“U autobusu je bilo 67 putnika i dva člana posade, dva vozača. Devet putnika i jedan vozač su poginuli. U autobusu je bilo 67 putnika i dva člana posade. 44 putnika je primljeno u slavonsko-brodsku bolnicu, osam njih je teže ozlijeđeno. 14 putnika i jedan vozač smješteni su u Policijskoj postaji, čekaju da im bude osiguran smještaj”, kazao je u nedjelju Trut u Slavonskom Brodu.

Novinarima je potvrdio i da je u autobusu bilo djece dodavši da ne može govoriti jesu li djeca među poginulima.

Autobus kosovskih tablica

Broj poginulih u jutrošnjem slijetanju autobusa na autocesti kod Slavonskog Broda porastao je na deset, izvijestila je u nedjelju slavonsko-brodska policija uz napomenu da je tokom uviđaja utvrđeno kako se radi o autobusu kosovskih, a ne makedonskih registracijskih oznaka.

“Situacija je vrlo teška i još uvijek je velik broj životno ugroženih putnika”, rekao je glasnogovornik brodsko-posavske policije Damir Brezić.

Saučešće s porodicama žrtava izrazili su predstavnici hrvatskih vlasti.

“Suosjećam s vlastima i narodom Kosova u ovom tužnom trenutku za sve njih. Ozlijeđenim putnicima želim što brži oporavak”, napisao je Milanović na svom facebooku.

Autobus makedonskih tablica

Policija je oko 6,20 sati dobila dojavu da se na autocesti kod Slavonskog Broda, u blizini naplatnih kućica na južnom kolničkom traku dogodila prometna nesreća u kojoj je došlo do slijetanja autobusa.

U nesreći su, po prvim informacijama policije, bile tri smrtno stradale osobe te nekoliko desetaka ozlijeđenih.

Policija očevidom utvrđuje okolnosti pod kojima je došlo do nesreće.

S mjesta nesreće vozila hitne pomoći još uvijek odvoze unesrećene, a na terenu oko prevrnutog autobusa interveniraju i pripadnici javne vatrogasne jedinice Slavonski Brod.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO