Crnadak: Ko ne potpiše Dodikovu peticiju, uradio je veliku stvar za RS

Crnadak je naveo da odluka Visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka da nametne zakon o zabrani negiranja genocida “besmislena i nepotrebna”.

Crnadak je zaključio da RS jeste potrebno političko jedinstvo, ali je dodao da do njega vjerovato neže doći (Arhiva)

Potpredsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Crnadak izjavio je danas da su svi koji ne potpišu “Dodikovu peticiju” uradili veliku stvar za RS, javlja Beta.

“Dodikova peticija je notorna glupost i svako ko je ne potpiše uradiće veliku stvar za Republiku Srpsku, jer će se na taj način suprotstaviti nastavku pljačkanja i privatizacije institucija od SNSD-ove koalicije. Podrška ovoj peticiji nije podrška Republici Srpskoj, nego samo politici SNSD-a”, ocijenio je Crnadak.

Srpski član Predsedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik inicirao je potpisvanje peticije o nepriznavanju nametnutog zakona o zabrani negirana genocida, pozvavši sve građane RS-a da to učine.

Inzkova odluka „besmislena i nepotrebna“

Crnadak smatra da su poseban razlog zašto ovu peticiju ne treba potpisati “njena dva glavna promotera” – Dodik i “njegov savjetnik Radovan Kovačević”.

“Prvi je poznat po svom izvornom stavu o Srebrenici: ‘Ja savršeno dobro znam šta je tamo bilo, bio je genocid i to je presudio sud u Hagu’, a drugi je poznat po tome što je Republiku Srpsku do juče nazivao Republikom Šumskom. Niko iz Republike Srpske ne zaslužuje da bude u koloni koja na čelu ima ovakve likove”, istakao je potpredsjednik PDP-a.

Crnadak je naveo da odluka Visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka da nametne zakon o zabrani negiranja genocida “besmislena i nepotrebna”, kao i da pogoduje samo onim strankama kojima odgovaraju konflikti, poput SNSD-a i Stranke demokratske akcije.

“Poslije ove odluke glavne teme su ponovo genocid, razdruživanje, ugroženost, a više niko ne pita zašto inspektori MUP-a RS daju zaštitu članovima međunarodnih narko-kartela ili kako to da je porodica savjetnice Milorada Dodika profitirala na nabavci respiratora deset miliona maraka (oko pet miliona evra), što su pojave koje direktno podrivaju Republiku Srpsku”, ocijenio je on.

Prema njegovim riječima, “potpuno je promašeno” i likovanje iz Sarajeva, jer Inzkova odluka ne može ugroziti srpski narod i RS, zato što to, kako je istakao, njen narod neće dozvoliti i zato što je Republika Srpska međunarodno priznata od svih svjetskih centara moći.

RS-u potrebno političko jedinstvo

“Zbog toga se odgovor Republike Srpske treba utvrditi ‘hladne glave’ i on je ne smije uvesti u nove rizike i izolaciju. Ne smije se nijedna odluka donijeti po principu ‘uradićemo to pa šta bude’ i ne smije se zbog reakcije na Inzka Republika Srpska povesti putem mraka, sukoba i samoizolacije”, naglasio je Crnadak.

On je zaključio da RS jeste potrebno političko jedinstvo, ali je dodao da do njega vjerovatno neće doći, jer su opoziciji i vlasti različiti ciljevi.

“Jedni razmišljaju o budućnosti Republike Srpske, a drugi o tome kako sačuvati sebe i svoje milione, firme i nekretnine. Da neće biti jedinstva najavio je i Dodik, koji je nazvao neke opozicionare ‘smradovima’, kao i da je posle toga nastavio sa napadima na opoziciju”, kazao je Crnadak.

Izvor: Agencije