Schwarz-Schilling: Inzko je održao obećanje koje je dao majkama Srebrenice

Schwarz-Schilling je dodao da se na koncu svako sam mora pogledati u ogledalo i donijeti odluku po svojoj savjesti.

To je istinski garant stabilne budućnosti Bosne i Hercegovine”, zaključio je bivši visoki predstavnik, komentirajući donošenje Zakona o zabrani negiranja genocida od strane visokog predstavnika Valentina Inzka (Al Jazeera)

Bivši visoki predstavnik u BiH Christian Schwarz-Schilling je izrazio duboko poštovanje prema odlazećem visokom predstavniku Valentinu Inzku zbog njegove odluke da nametne Zakon o zabrani negiranja genocida i zločina protiv čovječnosti, piše Deutsche Welle.

“Time je Inzko održao obećanje koje je dao majkama Srebrenice donijevši odluku kojom se sankcionira glorifikacija i veličanje osuđenih ratnih zločinaca”, kazao je Schwarz-Schilling.

“Od istine se nikada ne smijemo udaljavati, jer to prije ili kasnije vodi nastavku širenja laži i na to bi aktivni političari stalno morali misliti. Kada to kažem, imam u vidu genocid nad Armencima, koji je tek 100 godina nakon što se desio, postao viralan, i tek nakon toga je izvršena korekcija. Ali do tada se desilo toliko nesreće i napravljena je velika šteta, jer je istina naprosto bila zaobiđena i zanemarena”, rekao je Schwarz-Schilling.

U augustu dolazi novi visoku predstavnik

Schwarz-Schilling je dodao da se na koncu svako sam mora pogledati u ogledalo i donijeti odluku po svojoj savjesti, istakavši da više nema “ni zakonskih ni moralnih opravdanja da se odgovorni političari i oni koji o zločinima sude i koji ih tumače, ne pridržavaju istine”.

“Okončanje ‘tobožnjih rješenja’ je tek početak i obaveza prema narednim generacijama kako bi pomirenje postalo moguće. To je istinski garant stabilne budućnosti Bosne i Hercegovine”, zaključio je bivši visoki predstavnik, komentirajući Zakon o zabrani negiranja genocida kojeg je donio visoki predstavnik Valentin Inzko, čiji mandat ističe 30. jula.

Prvog augusta 2021. na Inzkovo mjesto dolazi bivši njemački ministar poljoprivrede Christian Schmidt.

Izvor: Agencije