Verbalni sukob između Hrvatske i Srbije zbog Nikole Tesle

Premijer Andrej Plenković je najavio da će se lik Nikole Tesle nalaziti na eurokovanicama od 50, 20 i 10 centi kada Hrvatska postane članicom eurozone.

Eurokovanice imaju jednu zajedničku, evropsku stranu, koja je ista na svim kovanicama, i drugu, nacionalnu stranu, koja se razlikuje od zemlje do zemlje (EPA)
Eurokovanice imaju jednu zajedničku, evropsku stranu, koja je ista na svim kovanicama, i drugu, nacionalnu stranu, koja se razlikuje od zemlje do zemlje (EPA)

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović osvrnuo se u petak u Oklaju na reakcije iz Srbije zbog prijedloga da se lik Nikole Tesle stavi na kovanice hrvatske verzije eura.

“Tesla je proveo manje vremena u Srbiji nego ja u Oklaju danas. Hrvatska je s Teslom imala krizu identiteta i to je bila nejasna ljubav. To je bio prijedlog mog savjetnika Velibora Mačkića. A svojatati Teslu možda nije ok od Hrvatske, a od Srbije još manje, rekao je Milanović, prenijela je Hina.

Šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman rekao je da je Nikola Tesla hrvatski i američki naučnik, rođen u Smiljanu u Hrvatskoj gdje se školovao.

“Ne znamo kakve veze ima Nikola Tesla sa Srbijom”, rekao je on.

Narodna banka Srbije (NBS) ocijenila je u četvrtak da bi stavljanje lika Nikole Tesle na nacionalnu stranu kovanice eura, ako hrvatska postane članica eurozone, “predstavljalo prisvajanje kulturnog i znanstvenog naslijeđa srpskog naroda”.

Srbija će poduzeti pravne korake

To stajalište u nacionalnoj banci Srbije temelji se na ocjeni da se “slavni naučnik izjašnjavao kao Srbin po podrijetlu i rodu”, a ako bi se njegov lik našao na hrvatskim kovanicama eura, “sasvim sigurno” bi bile “poduzete odgovarajuće aktivnosti prema nadležnim institucijama Evropske unije”.

Time bi se “ukazalo na neprimjerenost takvog prijedloga”, objavila je agencija Tanjug pozivajući se na izvore u NBS-u.

Hrvatski premijer Andrej Plenković je najavio da će se lik Nikole Tesle nalaziti na eurokovanicama od 50, 20 i 10 centi i to kada Hrvatska postane članicom eurozone.

U srbijanskoj nacionalnoj banci, pak, navode da je dizajn euro novčanica “isti neovisno o države koja ih tiska” a dizajn kovanica je reguliran odgovarajućom Uredbom Vijeća EU-a još od 2014. godine.

Kako se formira izgled eurokovanice?

Eurokovanice imaju jednu zajedničku, europsku stranu, koja je ista na svim kovanicama, i drugu, nacionalnu stranu, koja se razlikuje od zemlje do zemlje i ima na sebi oznaku države članice EU-a, navode u NBS.

Kako navodi Tanjug, u NBS-u objašnjavaju kako se “na nacionalnoj strani eurokovanice mora nalaziti krug sastavljen od 12 zvjezdica, što je simbol EU-a, koje u potpunosti okružuju nacionalni dizajn, a država članica sama odlučuje koje će motive prikazati unutar zvjezdica”.

Navode se primjeri Italije i Grčke koja na eurokovanicama imaju portret Dantea Alighierija, crtež Leonarda Da Vincija s proporcijama ljudskog tijela, te scenu mozaika u Sparti.

U NBS-u navode da o nacionalnom dizajnu eurokovanice odlučuje država članica EU-a koja uvodi euro i da se on može mijenjati tek nakon 15 godina, osim u uvjetima kada se pojavi problem falsificiranja, kada se dizajn može mijenjati.

Komisija za novac Hrvatske narodne banke u srijedu je utvrdila je konačni prijedlog motiva za nacionalne strane budućih hrvatskih eurokovanica, koji će sada razmotriti Nacionalno vijeće za uvođenje eura kao službene valute u Hrvatskoj, a potom će o tome zaključak donijeti Vlada.

Šahovnica, geografska karta Hrvatske, kuna, glagoljica i Nikola Tesla predloženi su motivi za hrvatsku stranu eurokovanica, saopćeno je u srijedu iz HNB-a.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO