‘Dvostruki’ Bitef u septembru

Pedeset četvrti i pedeset peti Bitef festival će se održati u Beogradu od 13. do 25. septembra ove godine, uz predstave vodećih svjetskih reditelja i koreografa.

U glavnom programu će biti prikazano četrnaest predstava iz deset zemalja (Ustupljeno Al Jazeeri)

Pedeset četvrti i pedeset peti Bitef festival će se održati u Beogradu od 13. do 25. septembra ove godine, uz učešće predstava vodećih svjetskih reditelja i koreografa iz Francuske, Belgije, Njemačke, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Irana, Austrije, Meksika i Čilea. Među poznatim autorima koji će se predstaviti u okviru glavnog programa su Tomas Ostermajer, Ersan Montag, Sebastijan Horvat, Miloš Lolić i drugi.

Vim Vandekejbus na svečanom otvaranju

Jedna od najvećih zvijezda festivala je čuveni belgijski koreograf Vim Vandekejbus, osnivač plesne kompanije Ultima vez iz Brisela, koja postoji već trideset pet godina. Rad ove kompanije je još uvijek u svježem sjećanju beogradske publike, i to, po izvođenju imerzivne predstave Pozvani (koreografija Sepe Bajens) koja je izvedena na zatvaranju 53. Bitefa 2019. godine. Sam Vandekejbus je više puta gostovao na Bitefu. Njegove koreografije 7 za tajnu koja će ostati tajna i Uvek iste laži  su sa velikim uspjehom izvođene u glavnom programu festivala tokom devedesetih godina prošlog veka i dobijale Grand Prix „Mira Trailović“.

Ovoga puta, njegova predstava Tragovi će svečano otvoriti Bitef festival, 15. septembra na sceni „Ljuba Tadić“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta.  Radi se o novom projektu, usko povezanom sa jednom od dominantnih tematskih linija Bitefa koja se fokusira na ekološke teme, kao i na posledice prirodnih katastrofa za koje smo sami odgovorni.  Predstava Tragovi je energična, duhovita  i uzbudljiva koreografija sa elementima govornog teatra i izoštrenim dramaturškim lukom, koja počinje scenom narušavanja prirodne ravnoteže a završava se komičnom, ali pretećom scenom „osvete prirode“.

Vim Vandekejbus će, kao veliki prijatelj Bitefa, doputovati u Beograd i lično prisustvovati izvođenju koreografije Tragovi. On će, u organizaciji Bitefa i Stanice servisa za savremeni ples održati i masterklas za mlade profesionalce iz oblasti plesne umetnosti i koreografije, o čemu će javnost blagovremeno biti detaljnije informisana. Takođe, Vandekejbus će biti i jedan od učesnika velike međunarodne konferencije na temu klimatskih promjena i kriza koje iz njih proizilaze u organizaciji Bitefa i platforme Zajedničko pod nazivom Sedimo na grani: solidarnost ili sunovrat koja će se realizovati u okviru pratećeg programa festivala. Vandekejbus će govoriti na plenarnom panelu konferencije na kome će nastupati italijanski filozof Franko Berardi Bifo, hrvatski filozof Srećko Horvat i drugi.

U glavnom programu će biti prikazano četrnaest predstava iz deset zemalja, dok će domaća pozorišta imati čak četiri predstavnika.

Predstave Living room i Cement Beograd u prologu festivala

U prologu festivala, 13. i 14. septembra, publika će imati priliku da vidi dvije predstave Beogradskog dramskog pozorišta, Living room u režiji Ersana Montaga i Cement Beograd u režiji Sebastijana Horvata. Ovakav izbor za sam početak festivala nikako nije slučajan. To je rezultat potrebe umjetničkog tima Bitefa da široj javnosti još jednom ukaže na pozitivan iskorak koji je Beogradsko dramsko pozorište napravilo u cilju kreiranja umetnički relevantne ponude savremenog pozorišta. Sebastijan Horvat i Ersan Montag su autori koji su afirmisani u širem međunarodnom kontekstu upravo na Bitefu, pa je ovo i dokaz teze da Bitef, uprkos oprečnim mišljenjima, ima značajan uticaj na pozorišni život u Srbiji.

Living room Ersana Montaga je dio trilogije koja se zasniva na likovno spektakularnoj slici jednog sveta koji nastanjuju otuđene egzistencije, a izvođenje na Bitefu će ujedno biti  i svetska premijera koprodukcije Beogradskog dramskog pozorišta i Bitef teatra. Predstava prati različite trenutke iz života operske pjevačice iz Beograda koja je izgubila svoje najbliže u ratovima devedesetih u Jugoslaviji. Po riječima umjetničkog direktora Bitefa Ivana Medenice, Living room nije politički komentar, već lirska meditacija o prolaznosti, vremenu, izneverenim nadama, usamljenosti i kao takva daje doprinos viziji „posthumanog svijeta“, što je jedna od centralnih tematskih odrednica Bitefa 2021. godine.

Samo dvije godine poslije trostrukog trijumfa predstave, Ali: strah jede dušu na 53. Bitefu (Grand Prix „Mira Trailović“, Nagrada Politike za najbolju režiju, Nagrada publike), autorski tim Sebastijan Horvat i Milan Ramšak Marković je ponovo na Bitefu. Cement Beograd je predstava inspirisana komadom Cement Hajnera Milera i autorski je projekat koji, kroz dva stilski oštro razdvojena dijela, gradi metaforičko upozorenje u vezi sa tim da odustajanje od ideala revolucije vodi ka duhovnoj, moralnoj i fizičkoj degradaciji.

Pored koncepta transhumanizma i posthumanizma, jednu od glavnih tematskih cjelina ovogodišnjeg izdanja Bitefa činiće i predstave sa ekološkim temama. Sa tim u vezi, tim Bitefa je pokrenuo i niz aktivnosti koje za cilj imaju da u svakodnevnom funkcionisanju festivalskog tima, organizaciji događaja sa publikom i tokom festivala smanje negativan uticaj na životnu sredinu.

U okviru ovih napora, organizuje se konkurs za mlade do 30 godina (vizuelne umjetnike, dizajnere i sve druge zainteresovane) za osmišljavanje i izradu eko-brendinga Bitefa. Cilj konkursa je da festivalski materijali kao što su Info pult, reciklažne kutije, press wall-ovi i svi drugi fizički vizuali koji se koriste na festivalu budu izrađeni isključivo od ekološki prihvatljivih materijala.

Izvor: Agencije