COVID-19: Srbija i Hrvatska uvode nove restrikcije

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije u Srbiji su najavljene nove restriktivne mjere od 1. augusta, dok je Hrvatska najavila uvođenje restrikcija za Jadran.

Nadležni apeluju na građane da se vakcinišu (Željko Lukunić / Pixsell)
Nadležni apeluju na građane da se vakcinišu (Željko Lukunić / Pixsell)

Epemiolog i član Kriznog štaba Srbije Predrag Kon izjavio je da se epidemiološka situacija pogoršava i bolnice se počinju puniti pacijentima te da je potrebno pridržavanje mjera koje su i dalje na snazi i nastavak vakcinacije.

Za Radio-televiziju Srbije (RTS) je rekao da će 1. augusta, kada se očekuje sjednica Kriznog štaba za boru protiv korona virusa, situacija biti drugačija i da će vjerovatno biti donesene nove mjere, prenosi Beta.

“I dalje će se, na žalost, broj zaraženih povećavati, ne možemo dočekati četvrocifrene brojeve sa istim merama koje imamo sada, to mora svakom da bude jasno”, naveo je Kon.

Naglasio je da su mjere protiv korona virusa i dalje na snazi i trebaju se poštovati, navodeći da “iskustvo ništa ne znači ako se i dalje ponašamo kao da smo bez iskustva”.

‘Nevakcinisani mladi nastavljaju pandemiju’

“Ako se ne vakcinišemo, imaćemo borbu sa ovim virusom još jako dugo. Nevakcinisanje mladih nastavlja direktno ovu pandemiju”, kazao je Kon.

Prema njegovim riječima, među mlađima, pogotovo kod ženskih osoba, javlja se otpor vakinisanju, “zbog straha iz jedne teške zablude o tome da vakcina može da utiče na sposobnost rađanja”.

“To nikave veze nema sa istinom”, istakao je Kon.

Rekao je da je etički potpuno neprihvatlijivo da se zdravstveni radnik na vakciniše, ne samo zbog sebe, već i zbog potencijalne opasnosti za pacijente.

Hrvatska uvodi restrikcije za Jadran

Premijer Hrvatske Andrej Plenković je u četvrtak, nakon razdoblja smanjivanja i stagnacije, u zadnjih sedam dana vidljiv osjetni porast novih slučajeva zaraze korona virusom, pozvao na oprez i dodao da se na Jadranu uvode dodatne restrikcije.

“Posebno je uočljivo da su najveći brojevi slučajeva u četiri dalmatinske županije, koje su sve turističke destinacije, i zbog toga će [Nacionalni] Stožer [civilne zaštite] u tom djelu Hrvatske uvesti dodatne epidemiološke mjere, kako bi se limitirala mogućnost širenja zaraze, kako bismo tako kontrolirali događaje s većim brojem ljudi, dakle veća okupljanja, izbjegli rizike, smanjili dinamiku zaraze i omogućili održavanje turističke sezone”, najavio je on na sjednici Vlade, prenosi Hina.

Dodao je kako Vlada vodi računa i o zdravstvenom aspektu, ali i turističkom, ekonomskom, finansijskom, društvenom jer mora gledati cjelinu odgovornosti.

Vrlo je važna uloga lokalnih i županijskih stožera, poručio je.

“Vidimo da nekad ima situacija gdje postoje kontradiktorni stavovi, tako da mislim da će ove odluke Stožera smanjiti marginu nesporazuma ili nekakvih nedorečenosti pri odobravanju pojedinih događanja”, rekao je Plenković.

Vakcinisano 41 posto odraslih

Vezano za vakcinaciju, naveo je kako je Hrvatska zaklkjučno sa srijedom prošla broj od 1,6 miliona osoba vakcinisanih prvom dozom vakcine protiv korona virusa.

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 179 novih slučajeva zaraze korona virusom, a jedna osoba je umrla, objavio je u četvrtak Nacionalni stožer Civilne zaštite, prenosi Hina. Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je ukupno 918, među njima su 124 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 14 pacijenata.

Od 25. februara 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas zabilježeno je 362.129 zaraženih novim virusom, od kojih je 8.245 osoba umrlo. Ukupno se oporavilo 352.966 osoba od toga 98 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 3.186 osoba.

Zaključno s 21. julom utrošena je 2.965.335 doza vakcine, bar jednom dozom vakcinisano je 1.604.513 osoba, a od njih je vakcinacija završena za 1.401.029 osoba (1.360.822 osobe primile dvije doze, 40.207 osoba primilo vakcinu Jannsen), što čini 41,61 posto odraslog stanovništva.

U Sloveniji smanjen broj dnevnih zaraza

U Sloveniji je u posljednja 24 sata potvrđeno 69 novih zaraza korona virusom, manje nego dan ranije kad ih je bilo 111, a i udio pozitivnih testova je smanjen sa 6,1 na 4,8 posto, objavila je u četvrtak slovenska vlada.

Epidemiologe međutim i dalje brine porast broja zaraza zadnjih dana, a taj će se trend idućih dana, prema riječima Milana Kreka, direktora Instituta za javno zdravlje (NIJZ), i nastaviti, prenosi Hina.

Premda dominiraju “domaće” zaraze dosta je i importiranih slučajeva, pa je mladima preporučeno da se s dopusta u inozemstvu vrate dvije sedmice prije početka nastave i u međuvremenu izbjegavaju rizične kontakte.

Vlada i dalje potiče kampanju što veće vakcinacije koja posebno zbog zaraznije delta varijante virusa još nije dovoljna za sigurniju jesen.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO