Hrvatska: Napadač na Markov trg nije imao pomagača

Prijava protiv 23-godišnjeg osumnjičenika zbog počinjenja djela terorizma je odbačena budući da je osumnjičenik počinio samoubistvo, saopćio je DORH.

Danijel Bezuk je u oktobru prošle godine u 8 sati ispalio tridesetak hitaca ispred zgrade Vlade u Zagrebu (Tomislav Miletic/PIXSELL)

Županijsko državno odvjetništvo odbacilo je krivičnu prijavu protiv Danijela Bezuka, napadača na zgradu vlade na Markovom trgu u Zagrebu 12. oktobra prošle godine, kada je ozlijeđen policijski službenik, a napadač je počinio samoubistvo.

Krivična prijava protiv 23-godišnjeg osumnjičenika zbog počinjenja krivičnog djela terorizma je odbačena budući da je osumnjičenik počinio samoubistvo, a smrt predstavlja okolnost koja isključuje krivični progon, stoji u saopćenju DOHR-a, kojeg su prenijeli mediji u Hrvatskoj.

Bezuk je u oktobru prošle godine u 8 sati ispalio tridesetak hitaca ispred zgrade Vlade i pritom ranio policajca koji je osiguravao zgradu. Napadač je nakon toga pronađen mrtav, a istražitelji od tada pokušavaju dokučiti motive napada.

Bezukove poruke na društvenim mrežama

Neposredno prije samoubistva napadač je na društvenim mrežama ostavio oproštajnu poruku koju su mnogi protumačili kao mladićevu kritiku političkih elita.

Uvidom u Bezukov profil na društvenim mrežama, vidljivo je kako se žalio na malu plaću, ali i pozirao odjeven u zimsku kamuflažnu odoru, dok u ruci drži model snajperske puške izrađen od drveta. Bezuk je na Facebooku zapisao da je ”turist u svojoj državi”, dok je podijeljenu snimku testiranja snajperske puške komentirao riječima: ”Da sam jedan od njih, da skidam Srbe”.

DORH je saopćio da tokom provođenja istrage nisu prikupljeni podaci iz kojih bi proizlazilo da su uz 23-godišnjeg osumnjičenika prilikom počinjenja krivičnog djela sudjelovale druge osobe u svojstvu pomagača ili poticatelja.

Izvor: Agencije

Povezane

U pretresu porodične kuće 22-godišnjeg mladića iz Kutine, koji je počinio samoubistvo nakon jučerašnjeg napada i ranjavanja policajca ispred zgrade hrvatske Vlade, pronađena je veća količina oružja i municije. Njegov otac, koji je uhapšen zbog posjedovanja nelegalnog oružja, pušten je na slobodu nakon ispitivanja i preuzimanja krivične prijave. U međuvremenu, na Markovom trgu u Zagrebu […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO