Peticija s 8.000 potpisa za zaštitu uvale Vruja proslijeđena ministru Horvatu

Građani traže da se donese zakon kojim država Hrvatska ne bi smjela prodati svoje zemljište investitoru koji je na njemu bespravno gradio.

U uvali Vruja kod Omiša se, upozoravaju aktivisti, već 20 godina gradi bez odgovarajućih dozvola (Al Jazeera)

Peticija s potpisima 8.000 građana za zaštitu uvale Vruja proslijeđena je u srijedu hrvatskom ministru državne imovine Darku Horvatu, saopćili su organizatori “Festivala bespravne gradnje i devastacije prirode” koji su se nedavno protestima usprotivili legalizaciji bespravne gradnje Stipe Latkovića u toj uvali.

“Tražimo da ne prodate zemljište investitoru koji je na njemu zadnjih 20 godina bespravno gradi”, poručuju ministru u dopisu uz peticiju.

Horvata upozoravaju da će se, ako to ne učini, Latkoviću otvoriti mogućnost da ozakoni bespravnu gradnju te da uvala i formalno postane njegovo vlasništvo.

“Naravno, plaža ne može i neće nikada biti njegova, iako je po njoj sagradio bespravne mulove i kapelice i platoe. I kao što nas investitor godinama tjera s te plaže, za očekivati je da će i u buduće”, ističu organizatori peticije.

Razumiju, kažu, da ministar tu ne možete puno, ali im zato može pomoći da oslobode ostatak uvale, “sve ono na od plaže, pa gore do Magistrale”.

“A nakon što nam pomognete, jer vam je u interesu dobrobit građana Hrvatske, a ne samovolja uzurpatora državne imovine, velika nam je želja da se više nigdje na našoj obali ne ponovi slučaj Vruja”, poručuju Horvatu.

Država ne bi smjela prodati zemljište

Organizatori peticije izražavaju želju da se donese zakon kojim država ne bi smjela prodati svoje zemljište investitoru koji je na njemu bespravno gradio.

“Htjeli bismo da se navede razuman zakonski rok u kojem država mora srušiti bespravno izgrađeni objekt na svojoj (ili na tuđoj) zemlji, pa da to bude, recimo, 30 dana od dana kad investitoru istječe vrijeme da ga sam o svom trošku sruši. To bismo voljeli zato da se ne dogodi opet da Građevinska inspekcija izda nalog za rušenje, pa da se objekti koji su trebali biti srušeni na kraju još i legaliziraju”, navode u dopisu.

Traže i da se postrože novčane kazne za bespravne graditelje i budu takve “da nikome više ne padne na pamet da ogradi plažu, sazida pet katova apartmana dva metra od mora i napravi svoju Vruju”.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada