Edtstadler: EU gubi ako joj ne pristupi Zapadni Balkan

Geopolitički uticaji iz Kine i Rusije postat će sve snažniji, rekla je ministrica za evropska pitanja Austrije.

Unutar EU-a formira se sve veći pritisak na Bugarsku zbog Sjeverne Makedonije (EPA)

Evropska unija mnogo gubi ako zemljama Zapadnog Balkana ne bude dala vjerodostojnu perspektivu, ocjenjuje ministrica za evropska pitanja Austrije Karoline Edtstadler.

Edtstadler je, u intervjuu agenciji APA, kazala da smatra važnim što će Slovenija, tokom predsjedavanja Evropskom unijom, organizovati samit o Zapadnom Balkanu.

„Kao EU možemo mnogo izgubiti ako tim zemljama ne budemo otvorili vjerodostojnu perspektivu. U suprotnom geopolitički uticaji iz Kine i Rusije postat će sve snažniji“, rekla je ona.

Izgubljeno mnogo vremena

Edtstadler ocjenjuje da je već sada mnogo vremena i uticaja izgubljeno.

Upitana kako može Bugarska biti navedena da odustane od blokade pristupnih pregovore Sjeverne Makedonije, rekla je da smatra pozitivnim nedavnu posjetu makedonskog premijera Zorana Zaeva Sofiji, prenosi novinska agencija Tanjug.

„Unutar EU-a formira se sve veći pritisak na Bugarsku da se bilateralna pitanja moraju rješavati bilateralno“, rekla je Edtstadler.

Srbija, Crna Gora, Kosovo, Bosna i Hercegovina, Albanija i Sjeverna Makedonija sa Zapadnog Balkana pretenduju da postanu članice Unije, ali su ti pricesi u zastoju, zbog spornog provođenja reformi unutar zemalja aplikanata, ali i same neodlučnosti Evropske unije.

Izvor: Agencije