AFP: Rusija od UN-a traži glasanje o ukidanju OHR-a

Rusija je od Vijeća sigurnosti UN-a zatražila da se održi glasanje o nacrtu rezolucije u kojem se traži ukidanje Kancelarije visokog predstavnika u BiH do 31. jula naredne godine.

U nacrtu rezolucije navedeno je da ovlaštenja koja su data visokom predstavniku na konferenciji za sprovođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma 1997. godine više nisu potrebna (Fena)

Rusija je zatražila da Vijeće sigurnosti UN-a u četvrtak glasa o njezinom nacrtu rezolucije kojim traži da se 31. jula 2022. ukine funkcija Visokog predstavnika za BiH i njegov ured, rekli su u ponedjeljak diplomati za agenciju AFP, prenosi Hina.

To glasanje zatraženo je za četvrtak poslije podne, precizirao je izvor koji je želio ostati neimenovan.

Sada je na Francuskoj, predsjedavajućoj zemlji, da potvrdi taj vremenski okvir.

Ta je tema predmet polemika već godinama a posljednjih tjedana je ponovno aktualizirana.

Ona suprotstavlja Rusiju Zapadu, posebno Njemačkoj, čiji bivši ministar treba 1. augusta preuzeti mandat Visokog predstavnika.

Za novog Visokog predstavnika u BiH imenovan je Christian Schmidt, koji nasljeđuje Valentina Inzka.

Zapadni diplomati niječu ovlasti Vijeća sigurnosti u imenovanju Visokog predstavnika za Bosnu.

Cilj potkopavanje institucije

Krajem juna, Rusija je rekla da “kategorički odbija” imenovanje Christiana Schmidta, bivšeg njemačkog ministra poljoprivrede (2014-2018).

SAD je odgovorio da je to “gotova stvar” i da UN nema ništa s imenovanjem Visokog predstavnika o kojem odlučuje Vijeće za provedbu mira (PIC).

Po jednom zapadnom diplomatu, ruski nacrt rezolucije nema drugi cilj nego “potkopati instituciju” koju predstavlja Ured visokog predstavnika.

“Nema nikakve potrebe da Vijeće sigurnosti potvrdi imenovanje” Christiana Schmidta, rekao je.

Izvor: Agencije

Povezane

Američki list podsjeća da se s kineskom i ruskom rezolucijom koju su uputile Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda neće složiti SAD i evropske zemlje.

Published On 14 Jul 2021
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO