Zašto je uklonjen bajramski baner u Srebrenici?

Baner sa porukom ‘Neka je plemeniti Bajram blagoslovljen’ postavljen je ranije danas u centru Srebrenice, ali je čestitka ubrzo skinuta.

Čestitka koja je danas skinuta u centru Srebrenice [Ahmed Hrustanović/Twitter]

Čestite Bošnjacima uoči praznika Kurban-bajrama postavljene su na objekte Islamske zajednice u Srebrenici, kao i na privatne objekte, nakon što su čestitke ranije skinute sa ulice.

Odbornik u Skupštini Srebrenice Alija Tabaković ocijenio je u ponedjeljak nepotrebnim uklanjanje sa javnih površina banera sa kojih je Bošnjacima Srebrenice poslana čestitka za Kurban-bajram.

Tabaković je za Al Jazeeru rekao da je skidanje plakata sa bajramskom porukom, dan uoči Kurban-bajrama, jednog od dva najveća muslimanska praznika, naredio načelnik te općine Mladen Grujučić. Tabaković je rekao da takvi postupci ne doprinose pomirenju lokalnog stanovništva.

Baner sa porukom Bajram šerif mubarek olsun [Neka je plemeniti Bajram blagoslovljen] postavljen je ranije danas u jednoj od glavnih ulica u centru Srebrenice, ali je čestitka ubrzo skinuta.

Lokalni načelnik Grujučić potvrdio je da je Općina skinula banere sa bajramskom čestitkom, uz objašnjenje da je to urađeno jer na javne površine nisu postavljeni oni baneri koje su pripremile općinske službe.

On je rekao da su općinske službe dostavile Islamskoj zajednici banere sa kojih se i ranijih godina čestitao Bajram, ali je Islamska zajednica umjesto njih postavila vlastite banere, koje je Općina potom skinula.

“Mi svake godine, kao što dolikuje, i jer želimo da čestitamo praznike svim narodima koji žive u Srebrenici, postavljamo banere sa grbom općine i sa čestitkom prilagođenom prazniku, koji ne vrijeđaju nikoga”, rekao je Grujičić za lokalnu RTV Srebrenica.

Prema Ćamilu Durakoviću, predsjedniku skupštine općine Srebrenica, od ranije postoje i drugi nelegalni objeti na području Srebrenice, koje niko nije sankcinisao do danas.

“… na Starom gradu imamo nelegalno postavljen krst”, rekao je Duraković.

Općina u kojoj je počinjen genocid

Prema haškim presudama, dokazano je ubistvo za više od 7.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka ubijenih u julu 1995. godine u Srebrenici na istoku Bosne i Hercegovine, a te zločine Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Haagu ocijenio je kao zločin genocida. Prema drugim izvorima, u Srebrenici je ubijeno više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka.

Za zločine u Srebrenici osuđeno je 48 osoba na više od 700 godina zatvora i pet doživotnih kazni, uključujući najviše vojne i političke zvaničnike bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska.

Lokalno bošnjačko i srpsko stanovništvo 26 godina nakon genocida ponovo pokušava uspostaviti zajedničko život, ali te napore vrlo često ugrožavaju politički predstavnici.

Izvor: Al Jazeera