Produženi mandati specijalnim predstavnicima EU-a u BiH i na Kosovu

Vijeće Evropske unije je za dvije godine, do 31. augusta 2023. godine, produžilo mandate Johannu Sattleru i Tomašu Szunyogu.

Johann Sattler imenovan je prvi put 8. augusta 2019. godine (EPA)

Vijeće Evropske unije saopćilo je u ponedjeljak kako je za dvije godine, do 31. augusta 2023. godine, produžilo mandate specijalnim predstavnicima EU-a u Bosni i Hercegovini i na Kosovu.

Predstavnik u Bosnu i Hercegovinu Johann Sattler imenovan je prvi put 8. augusta 2019. godine sa zadatkom da doprinese postizanju napretka u procesu stabilizacije i pridruživanja, osiguravanju stabilne, održive, mirne, multietničke i ujedinjene zemlje, koja mirno sarađuje sa susjedima i osiguravanju da je Bosna i Hercegovina nepovratno na putu ka članstvu u Uniji, navodi se u saopćenju.

“Evropska unija će, također, nastaviti podržavati provođenje Općeg okvirnog [Dejtonskog] sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini“, dodaje se u saopćenju, prenosi Beta.

Jačanje stabilnosti regije

Predstavnik za Kosovo Tomaš Szunyog imenovan je 1. septembra 2020. glodine, sa zadatkom da doprinese promoviranju stabilnog, održivog, mirnog, demokratskog i multietničkog Kosova, uključujući jačanje stabilnosti u regiji i doprinos regionalnoj saradnji i dobrosusjedskim odnosima na Zapadnom Balkanu.

Njegov zadatak je i promoviranje Kosova koje je posvećeno vladavini prava i zaštiti manjina i kulturnog i vjerskog naslijeđa, kao i podrška evropskoj perspektivi Kosova i približavanju EU u skladu s perspektivom regije i u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, a u skladu s relevantnim zaključcima Vijeća EU-a, dodaje se u saopćenju.

Vijeće EU-a, ili Vijeće ministara EU-a, jedan je od glavnih organa za donošenje odluka u Evropskoj uniji.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO