NATO ustupa Crnoj Gori softver za obavještajne aktivnosti

Riječ je o softveru koji se koristi za podršku logistici, mornarici, obavještajnim aktivnostima, praćenju i planiranju operacija i taktičkim komunikacijama.

Crna Gora mora zadovoljiti zahtjeve NATO-a, pa je zabranjeno da se softveri koriste na tajnim mrežama (EPA - Ilustracija)

Agencija za komunikacije i informacije NATO-a (NCIA) ustupit će Ministarstvu odbrane i Vojsci Crne Gore besplatno korištenje softvera koji je u vlasništvu Alijanse, a koji se koriste za podršku logistici, mornarici, obavještajnim aktivnostima, praćenju i planiranju operacija i taktičkim komunikacijama.

To je navedeno u Vladinoj Informaciji o zaključivanju ugovora o licencama između NCIA i Ministarstva odbrane Crne Gore s prijedlozima ugovora, prenosi Tanjug, pozivajući se na podgoričku Pobjedu.

U dokumentu Vlade piše da prvi prijedlog ugovora o licencama u vezi s distribucijom NATO softvera obuhvata listu od 30 softvera namijenjenih za “podršku logistici, mornarici, obavještajnim aktivnostima, praćenju i planiranju operacija, taktičkim komunikacijama i ostalom”.

Drugi prijedlog ugovora o licencama odnosi se na nova softverska rešenja, koja će, kako je navedeno u dokumentu, zamijeniti postojeća iz liste softvera u prethodno navedenom ugovoru, a koja su dostigla kraj svog životnog ciklusa i više neće biti podržana od NCIA.

Zabranjeno korištenje na tajnim mrežama

U dokumentu je objašnjeno da treći prijedlog ugovora o licencama, kojim se odobrava korištenje softvera u vlasništvu NATO-a, uključuje mogućnost korištenja softvera za integrirano komandovanje i kontrolu (ICC) i informacionog sistema za zračno komandovanje i kontrolu (AirC2IS), koji su od značaja za funkcioniranje Vazduhoplovno-operativnog centra Vojske Crne Gore i direktno su povezani s NATO sistemima kroz zaštićenu NATO komunikacionu mrežu (NSWAN).

Crna Gora, da bi joj bili ustupljeni pomenuti softveri, mora zadovoljiti zahtjeve NATO-a, pa je zabranjeno da se softveri koriste na tajnim mrežama, kao što su Mission secret i National secret.

Obaveza je i korištenje na hard-diskovima zasnovanim na hardveru koji koristi potpunu enkripciju diska.

Izvor: Agencije