Kurti: Nikada nisam rekao da su Srbi genocidan narod

Premijer Kosova rekao je da je predsjedniku Srbije poklonio tri knjige o zločinima Srbije prema Albancima, ali da je od njega na poklon dobio samo uvrede.

Albin Kurti je rekao da će se Kosovo pobrinuti da nijedan zločin ne zastari, uključujući i zločina nas Srbima (EPA)

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je danas u Briselu da nikada nije rekao da su Srbi genocidni narod, već da su takvi bili režimi u Srbiji.

“Ovo nije prvi zločin i prvi genocid. Imamo dugu istoriju gdje je Srbija kao država, ne Srbi, ja nikada ne kažem da su Srbi genocidan narod. Ja kažem da je Srbija kao država izvršila genocid, institucionalno vodstvo države Srbije jeste odgovorno za genocid”, kazao je Kurti obraćajući se novinarima iz Srbije, nakon sastanka sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, prenijela je novinska agencija Beta.

Kurti je kazao je da je predsjedniku Srbije poklonio tri knjige o zločinima Srbije prema Albancima, ali da je od njega na poklon dobio samo uvrede.

„Ja sam im dao knjigu Nataše Kandić i ta knjiga dokumentuje da je 1.133 djece ubijeno na Kosovu, a to se sve desilo 1998-1999. I dalje se 109 djece vode kao nestala“, rekao je Kurti.

Dodao je da je druga knjiga, koju je dao Vučiću, ispovijest žena koje su silovane od strane srpske policije i vojske, a treća knjiga govori o „istrebljenju Albanaca od 1878. do 1884“.

Zločin se ponavlja

„Time sam dokazao da sve ovo što se desilo 1998-1999 nije prvi zločin, već nešto što se ponavlja. Srbija je došla na Kosovo genocidom i otišla genocidom“, poručio je Kurti, prenijela je agencija Tanjug.

Prvi genocid, prema riječima Kurtija, počinjen je u Kuršumliji, Leskovcu, Prokuplju, Toplici, Vranju i Nišu, odakle je porijeklo mnogih Albanaca koji danas žive na Kosovu.

„Htio sam da kažem da imamo dugu istoriju – mi Albanci i Srbija kao država. Nikada ne kažem, kao drugi, da su Srbi genocidan narod. Kažem da je Srbija učinila genocid, to jest da je njeno rukovodstvo odgovorno za genocid“, rekao je Kurti.

Upitan šta je sa zločinima nad Srbima, rekao je da će se Kosovo pobrinuti da nijedan zločin ne zastari u međunarodnom i pravnom sistemu Kosova.

Vučić i Kurti su se sastali danas u Briselu u sklopu nastavka dijaloga Srbije i Kosova uz učešće visokog predstavnika Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josepa Borrella i specijalnog predstavnika EU-a za dijalog Miroslava Lajčaka, ali taj sastanak nije donio poboljšanje odnosa između dvije strane.

Nezavisnost od Srbije Kosovo je proglasilo 17. februara 2008. na vanrednoj svečanoj sjednici Skupštine Kosova. Vlada Srbije iste je večeri donijela odluku o poništenju te deklaracije. Od tada traju diplomatski napori Srbije da spriječi prijem Kosova u međunarodne organizacije.

Specijalni predstavnik EU-a za dijalog Srbije i Kosova rekao je da evropska budućnost za Srbiju i Kosovo zavisi od normalizacije njihovih odnosa i zbog toga očekuje od obje strane da rade zajedno, da prevaziđu prošlost i riješe tekuće probleme među sobom.

Izvor: Agencije