Biserko: Opasne Vulinove poruke o ‘srpskom svetu’

Posljednji nastupi visokih funkcionera Srbiju sve više izoliraju u regiji i udaljavaju je od članstva u Evropskoj uniji, smatra predsjedica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji.

Sonja Bisrko: Otvoreno izvikivanje ratne politike (EPA)

Predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko kritizirvala je izjave ministra unutrašnjih poslova Srbije i predsjednika Pokreta socijalista Aleksandra Vulina sa skupa na kojem je obilježena godišnjica njegove stranke.

Navodi da su opasne Vulinove poruke o “obedinjavanju Srba gde god oni živeli” i da je to otvoreno izvikivanje ratne politike, prenosi Tanjug.

Kaže da posljednji nastupi visokih funkcionera, posebno Vulina, Srbiju sve više izoliraju u regiji i udaljavaju je od članstva u Evropskoj uniji, a obilježavanje 13. godišnjice Pokreta socijalista u nedjelju vidi kao jedan od prvih predizbornih skupova za predsjedničke izbore naredne godine.

‘Otvoreno izvikivanje ratne politike’

Biserko navodi da brinu poruke poslate sa skupa, od kojih se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji mu je prisustvovao nije ogradio.

Prema njenim riječima, poruka skupa je ne samo “ujedinjenje svih Srba u jednu državu”, već to da takvu Srbiju može sačuvati samo Vučićeva politika.

“Ovako otvoreno izvikivanje ratne politike okrenuto prema svim susedima ujedno je i testiranje dokle se može ići u datim međunarodnim okolnostima”, smatra Biserko.

Zato Helsinški odbor poziva međunarodnu zajednicu da postavi crvene linije kada je riječ o granicama na Balkanu i konkretizira svoje već najavljene politike o sankcioniranju svih onih koji destabiliziraju regiju.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada