Ustavni sud BiH odbacio Dodikovu apelaciju o državnoj zastavi

Dodik je 2019. godine podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH sa zahtjevom za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi BiH.

Dodik u svom zahtjevu nije sporio izgled i oblik zastave, niti bilo koju odredbu Zakona o zastavi, već su mu bile sporne procedure prilikom donošenja izmjena i dopuna zakona (EPA)

Ustavni sud BiH odbacio je apelaciju predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi BiH.

Dodik je u novembru 2019. godine podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH sa zahtjevom za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi BiH, prenosi Fena.

U saglasnosti sa Ustavom BiH

On tada u svom zahtjevu nije sporio zgled i oblik zastave, niti bilo koju odredbu Zakona o zastavi, već su mu bile sporne procedure prilikom donošenja izmjena i dopuna Zakona o zastavi iz 2004. godine, kada su one usvojene bez potvrde Predsjedništva BiH.

Ustavni sud je današnjom odlukom utvrdio da je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi BiH u saglasnosti s Ustavom BiH iako je to sve vrijeme Dodik osporavao.

Izvor: Agencije