U Hrvatskoj besplatna vakcinacija Hrvata iz cijelog svijeta

Premijer Andrej Plenković je rekao da će vakcinacija biti omogućena i strancima koji se zateknu na teritoriji Hrvatske.

Bh. resorno ministarstvo je najavilo da ubrzo stiže i 70.000 doza vakcine Moderna (Reuters)

Premijer Andrej Plenković kazao je u petak da će se omogućiti besplatno cijepljenje u Hrvatskoj svih hrvatskim državljanima bez obzira imaju li zdravstveno osiguranje i iz kojeg dijela svijeta dolaze, “a prije svega Hrvatima koji žive u Bosni i Hercegovini“.

“Hrvatski državljani mogu doći u Hrvatsku i cijepiti se besplatno, a mogu to učiniti i drugi. Imamo toliko doza cjepiva na raspolaganju da želimo da sve one koje možemo zaštititi zaštitimo”, kazao je on, dodavši kako je to doprinos globalnom naporu za suzbijanje COVID-19“, prenosi Hina.

Plenković je na Twitteru napisao da će vakcinacija biti dostupna i stranim dravljanima koji se zateknu na teritoriji Hrvatske.

U BiH stigle vakcine iz Hrvatske

U Bosnu i Hercegovinu u petak je isporučeno 140.000 doza vakcine protiv korona virusa koje je donirala Hrvatska, potvrđeno je iz Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

Pomoćnik ministrice Dušan Kojić zadužen za sektor zdravstva napisao je na Twitteru da je “u Bosnu i Hercegovinu upravo ušlo 140.000 doza AstraZenece”.

Najavio je kako ubrzo stiže i 70.000 doza vakcine Moderna, koje će biti dopremljene kao donacija Evropske unije.

Uz nekoliko drugih isporuka doniranih vakcina, Bosna i Hercegovina bi ove sedmice trebala imati na raspolaganju dodatnih 330.000 doza.

Do sada je Bosna i Hercegovina dobila nešto više od milion doza vakcina zapadnih, ali i ruskih te kineskih proizvođača.

U RS stiglo 25.000 doza Sputnika V

Za potrebe revakcinacije stanovništva bh. entiteta Republika Srpska u petak je u Banju Luku isporučeno 25.000 druge komponente ruske vakcine Sputnik V, prenosi Anadolija.

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a, rekao je da će ove doze biti iskorištene za revakcinaciju građana koji su početkom maja primili prvu dozu.

Kazao je da će ove doze biti u primjeni nakon odobrenja Agencije za lijekove Bosne i Hercegovine.

Izvor: Agencije