Na kolektivnoj dženazi u Prijedoru bit će ukopano 12 žrtava

Kolektivna dženaza i ukup obavit će se 20. jula u Memorijalnom centru Kamičani u Kozarcu.

Žrtve koje će se ukopati ove godine u Kozarcu ubijene su 1992. godine, navedeno je iz Instituta (Fena)

Posmrtni ostaci 12 žrtava spremni su za ukop nakon kolektivne dženaze koja će se 20. jula klanjati u Memorijalnom centru Kamičani u Kozarcu kod Prijedora.

“Žrtve koje će se ukopati ove godine u Kozarcu ubijene su 1992. godine, a njihovi posmrtni ostaci u proteklom periodu su ekshumirani iz masovnih grobnica Korićanske stijene, Tomašica, Hrastova Glavica kao i na lokalitetima Kozarac – Garevci i Jablanica – Prosara”, saopšteno je iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine, prenijela je Anadolija.

Navodi se da je najmlađa žrtva koja će naći konačan smiraj ove godine Fikret Marošlić, koji je imao svega 21 godinu kada je ubijen, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani iz masovne grobnice na Korićanskim stijenama.

Ukop oca i sina

“Zajedno sa Fikretom ove godine bit će ukopan i njegov otac, Himzo Marošlić, koji je imao 47 godina u momentu smrti. I njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani iz masovne grobnice na Korićanskim stijenama. On je ujedno i najstarija žrtva koja će biti ukopana ove godine”, navode iz Instituta za nestale osobe.

Osim njih, nakon kolektivne dženaze u Šehidskom mezarju Kamičani i Šehidskom mezarju Čarakovo biće ukopani i Emin (Hasan) Ćoralić, rođen 1950. godine.Vasif (Mahmut) Mujkanović, rođen 1960. godine, Rifet (Abid) Kahrimanović, rođen 1959. godine, Sakib (Mustafa) Denić, rođen 1958. godine, Hasib (Hasan) Behlić, rođen 1950. godine, Mirso (Šefik) Brdar, 1963. godine, Ismet (Husein) Hirkić, rođen 1950. godine, Idriz (Ešef) Duračak, rođen 1954. godine, Nedžad (Adem) Fazlić, rođen 1959. godine i Samir (Rizvo) Merdžić, rođen 1970. godine.

Izvor: Agencije