WP: Rusija i Kina pokušavaju zatvoriti OHR

Američki list podsjeća da se s kineskom i ruskom rezolucijom koju su uputile Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda neće složiti SAD i evropske zemlje.

Christian Schmidt će na poziciji visokog predstavnika u BiH doći od 1. augusta (EPA)

Rusija i Kina uputile su nacrt rezolucije Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda prema kojoj bi se oduzele ovlasti visokom predstavniku međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, zadužen za nadgledanje provedbe Dejtonskog mirovnog sporazuma iz 1995. godine, kojim je okončan razorni rat u Bosni i Hercegovini, objavio je Washington Post u srijedu.

U nacrtu rezolucije, za koju Associated Press navodi da je imao uvid u taj dokument, navodi se da ovlasti date visokom predstavniku na konferenciji o provedbi Dejtonskog sporazuma 1997. godine više nisu potrebne s obzirom na napredak koji su postigle političke stranke u Bosni i Hercegovini.

Podrška Schmidtu, ali samo na godinu

Rusko-kineska rezolucija podržava imenovanje novog visokog predstavnika, Nijemca Christiana Schmidta, do 31. jula 2022. godine, ali ne i dalje od tog datuma.

Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC), međunarodnog tijela koje nadgleda mirovni proces u Bosni i Hercegovini, službeno su imenovali Schmidta za sljedećeg visokog predstavnika 27. maja.

On bi trebao preuzeti funkciju 1. augusta, nakon ostavke austrijskog diplomate Valentina Inzka, koji je 12 godina obnašao tu dužnost, navodi američki list.

WP podsjeća da je Dejtonski sporazumom, uz posredovanje SAD-a, okončao rat vođen od 1992. do 1995. godine, nakon što je poginulo više od 100.000 ljudi u Bosni i Hercegovini.

Ovlasti visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini su bile često korištene: otpušten je veliki broj dužnosnika, uključujući sudije, državne službenike ili članove parlamenata.

Američka i ruska razilaženja oko BiH

Američki list navodi da se Rusija nije složila s imenovanjem Schmidta, kao što se s kineskom i ruskom rezolucijom sada neće složiti SAD i evropske zemlje.

Na posljednjem sastanku Vijeća sigurnosti UN-a o Bosni i Hercegovini u maju, američka ambasadorica pri UN-u Linda Thomas-Greenfield naglasila je “ključnu ulogu” visokog predstavnika u praćenju i podršci civilnih aspekata Dejtonskog sporazuma.

“Bosna i Hercegovina mora ispuniti posebne kriterije koje je utvrdilo Vijeće za provedbu mira … kako bi izašla iz međunarodnog nadzora”, rekla je ona.

“To znači, prije svega, suzbijanje raširene korupcije, koja prijeti vladavini zakona u Bosni i Hercegovini“, rekla je Linda Thomas-Greenfield.

Izvor: Agencije

Povezane

Nijemci će dati sve od sebe da naprave funkcionalnu državu BiH, preko uzimanja kompetencija vlasti RS-a, rekao je Aleksandar Vučić komentarišući dolazak novog visokog predstavnika u BiH.

Published On 12 Jun 2021
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO