Sarajevo: Mehmedagić prebačen u prostorije za zadržavanje osoba lišenih slobode

Kako je saopšteno iz Tužilaštva BiH Mehmedagićevo lišenje slobode, realizirali su policijski djelatnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Osman Mehmedagić napušta zgradu MUP-a Kantona Sarajevo (Armin Durgut / PIXSELL)

Direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSABiH) Osman Mehmedagić zadržan je u prostorijama za zadržavanje osoba lišenih slobode, prenosi Fena.

“Osoba O. M. koja je, po zahtjevu Tužilaštva Bosne i Hercegovine, lišena slobode od strane policijskih službenika Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, zadržana je u prostorijama za zadržavanje osoba lišenih slobode, te će u zakonom propisanom roku biti predata u dalju nadležnost postupajućem tužiocu Tužilaštva BiH”,rekao je medijima glasnogovornik MUP-a KS Mirza Hadžijabdić.

Kako su ranije javili bh. mediji direktor Obavještajno sigurnosne agencija (OSA) Osman Mehmedagić izašao je iz zgrade MUP-a Kantona Sarajevo.

Na fotografijama se jasno vidi da je Mehmedagić izašao u pratnji policijskih službenika.

U međuvremenu, završen je uviđaj, odnosno pretres Mehmedagićeve porodične kuće u Sarajevu.

Mehmedagić lišen slobode

Po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine danas je lišen slobode osumnjičeni Osman Mehmedagić, direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Bosne i Hercegovine, javlja Anadolija.

Kako je saopšteno iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine lišenje slobode, realizirali su policijski djelatnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

“Tužilaštvo Bosne i Hercegovine vodi istragu u kojoj se osumnjičeni Mehmedagić tereti za kaznena djela zlouporabe položaja ili ovlasti, krivotvorenja isprave i pranja novca”, navodi se u saopštenju.

Postupajući tužilac koordinira rad ovlaštenih policijskih djelatnika na terenu, te će tokom dana narediti dalje aktivnosti u predmetu.

Direktor Obavjestajno-sigurnosne agencije BiH Osman Mehmedagić (Armin Durgut / PIXSELL)

Oslobođen po optužnici za nezakonito pribavljanje informacija

Sud Bosne i Hercegovine u februaru ove godine oslobodio je Mehmedagića i uposlenika te agencije Muhameda Pekića, nakon optužbi za nezakonito izuzimanje snimka iz poslovnice BH Pošte u Sarajevu.

Mehmedagić, kao direktor OSA-e i Pekić, kao rukovodilac Odsjeka za cyber sigurnost u ovoj instituciji, optuženi su za neovlašteno dobivanje informacija o pošiljaocu anonimne prijave protiv Mehmedagića.

Kako se navodi u optužnici, oni su na neutvrđen način saznali da je podnesena anonimna prijava protiv Mehmedagića, a Pekić je, prema naređenju Mehmedagića da mu pribavi snimak, kontaktirao direktora “BH Pošte”.

Optužnica precizira da su tražili snimak s nadzorne kamere za 27. august, navodeći da je u pitanju državna tajna.

Tužitelj Oleg Čavka koji je tražio osuđujuću presudu najavio je kako će se Tužilaštvo u svakom slučaju žaliti na oslobađajuću presudu.

Mehmedagićeva advokatica Senka Nožica kazala je pak kako prava meta ovog suđenja nije bio njen branjenik nego OSA.

“Cijelim ovim postupkom željelo se na neki način učiniti veliku šteta jednoj od značajnih institucija u BiH, a to je obavještajna služba”, ustvrdila je Nožica.

Optužba za zloupotrebu položaja

Državno je tužilaštvo istog mjeseca protiv Mehmedagića podignulo još jednu optužnicu s kojom će se tek suočiti na novom suđenju i kojom ga također tereti za zloporabu službenog položaja i ovlasti.

Po toj je optužnici okrivljen i ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić, a obojicu se tereti da su protuzakonito imenovali članove povjerenstva koje odlučuje o izdavanju dozvola za pristup sigurnosnim podacima državnim službenicima.

Tužiteljstvo BiH tvrdi kako su direktor OSA-e i ministar sigurnosti to učinili s ciljem kontroliranja cjelokupnog procesa izdavanja takvih dozvola.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada