Predstavljen prvi srpski dron

Dron ima nosivost 20 kilograma i može biti u zraku 30 minuta, a moći će obavljati razne misije.

Prvih 10 dronova namijenjeno je nošenju filmske kamere (Sava Radovanović / Tanjug)
Prvih 10 dronova namijenjeno je nošenju filmske kamere (Sava Radovanović / Tanjug)

Letelica RV 20 – prvi srpski dron nosivosti 20 kilograma koji može biti u zraku 30 minuta, predstavljen je sinoć na koktelu održanom povodom prvog rođendana Pinkovog istraživačkog centra “PR-DC” u kojem je RV 20 projektovan i napravljen.

Prvi srpski dron, u potpunosti izrađen u Srbiji, projektovali su mašinski inženjeri, odnosno inženjeri zrakoplovstva, a moći će obavljati razne misije, među kojima su gašenje požara, spašavanje davljenika, prijenos lijekova, hrane, vode i slično.

Vođa projekta Miloš Petrašinović je pojasnio da dron može letjeti daljinski i na isti način odraditi svoju misiju, i to bez pilota, navođena iz nekog centra u gradu.

“Letelica RV 20 može da ponese vatrogasnu opremu za gašenje požara, čak i bez pilota, automatski iz centra u gradu letelicom može da se dostavi voda, hrana, lekovi, sve što je bitno u nepristupačnim krajevima kada je potrebno što pre dopremiti te proizvode”, kazao je Petrašinović.

Gašenje požara i spašavanje ljudi

Dodao je da je letjelica u mogućnosti ponijeti 15 lopti za gašenje požara što je, kako kaže, noviji sistem u kojem se koriste lopte koje se pri povišenoj temperaturi otvaraju i gase vatru.

“Letelica može da ispusti pojas za spasavanje. U jednoj spasilačkoj misiji ima čitav lanac ljudi od kojijh neko može da otkaže, a ovde sistemom utvrdimo tačku na kojoj je potrebno ispustiti pojas za spasavanje, letelica poleti i pojas ispusti na zadatom mestu i uz to može i da obavesti Hitnu pomoć i druge”, ispričao je Petrašinović.

Svečano je otvorena i serijska proizvodnja RV 20, a Petrašinović je kazao da je prvih 10 dronova već namijenjeno nošenju filmske kamere.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO