Suđenje Novaliću u predmetu ‘Respiratori’: Predočena fotografija iz telefona Fikreta Hodžića

Novalića, Milićević, Solaka i Hodžića se tereti za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava u vezi sa nabavkom 100 respiratora vrijednih pet miliona eura.

U Sudu BiH u Sarajevu nastavljeno je suđenje premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću i drugima u vezi sa nabavkom 100 respiratora vrijednosti blizu 5 miliona eura (Armin Durgut / PIXSELL)

U Sudu BiH u Sarajevu nastavljeno je suđenje premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću i drugima u vezi sa nabavkom 100 respiratora vrijednosti blizu 5 miliona eura.

Uređaje je za potrebe Federalne uprave Civilne zaštite iz Kine uvezla kompanija “Srebrena malina”.

Osim entitetskog premijera, u aferi “Respiratori” optuženi su i ministarka finansija Federacije BiH Jelka Milićević, suspendovani direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik pomenutog preduzeća Fikret Hodžić.
Optužnica ih tereti i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Izuzeta fotografija sa telefona Fikreta Hodžića

Bh. portal Klix.ba piše danas kako je tužilac Džermin Pašić na današnjem ročištu izvodio niz materijalnih dokaza s ciljem potkrepljivanja tvrdnje da je optuženi Fikret Hodžić sve vrijeme obavještavao prvooptuženog Fadila Novalića o procesu i detaljima nabavke respiratora iz Kine za potrebe Vlade FBiH.

Klix.ba dalje piše kako je sa telefona Fikreta Hodžića izuzeta fotografija na kojoj se vidi ištampana prepiska, kako Tužilaštvo navodi, premijera Novalića i vlasnika Srebrene maline Hodžića koji je ugovarao kupovinu.

Oni su početkom aprila potpisali ugovor za nabavku 100 respiratora međutim proizvođač nije uspio ispoštovati vrijeme isporuke zbog čega je ugovor raskinut.

Nakon toga, sredinom aprila, dogovara se nova nabavka, a 14. aprila Novalić i Hodžić imaju komunikaciju, javlja Klix.ba.

Svjedočenje Novalićeve sekretarice

U aprilu ove godine je na suđenju u istom predmetu pred Sudom BiH svjedočila Bahra Džaka, sekretarica premijera Federacije BiH Fadila Novalića.

Svjedočenje je tada nastavljeno ponudom “Kanada”, zbog koje je prethodno prekinuto ročište.

Džaka je ponovila da ne zna šta se nalazilo u tom dokumentu i da ga je slučajno poslala na Klinički centar Univerziteta u Sarajevu.

Tužitelj je zatim podsjetio na njeno svjedočenje iz augusta 2020. godine, kada je potvrdila da je Novaliću rekla kako je proslijedila kovertu direktorici KCUS-a Sebiji Izetbegović i da se radi o ponudi “Kanada”. Ona je zatim ponovo kazala da i dalje ne zna šta je pisalo u toj ponudi.

Nakon toga je Džaka svjedočila o ponudama, odnosno pismima namjere za nabavku respiratora, potpisanim 2. i 14. aprila prošle godine.

Ponuđeni respiratori

U prvom pismu namjere, koje je potpisano 2. aprila, ponuda se odnosila na respiratore HC-VE003. No, 15. aprila je potpisano drugo pismo namjere koje se odnosilo na respiratore ACM812A, zbog kojih je i podignuta optužnica.

Džaka je kazala da je oba pisma potpisao premijer Fadil Novalić. Što se tiče drugog pisma namjere, svjedokinja je kazala da je njoj tu ponudu dostavio savjetnik predsjednika Vlade Federacije BiH Zoran Blagojević, a da ju je ona zatim na potpis dala Novaliću te ga upoznala da su u ponudi drugi respiratori u odnosu na prvo pismo namjere.

Dana 16. maja 2020. godine, prema Viber prepisci koja je prikazana u Sudu BiH, Novalić pita Džaku može li mu potvrditi koji su respiratori bili u ponudi i da “nema onih koje smo dobili”.

Džaka mu zatim objašnjava koji su respiratori ponuđeni, a Novalić odgovara: “respirator ACM812A preko nas nije prešao”. To je objašnjeno riječima da Novalić nije bio svjestan da je potpisao pismo namjere u kojem su ponuđeni drugi respiratori, za razliku od prve ponude, iako ga je sekretarica obavijestila o izmijenjenoj ponudi.

Ne sjeća se mnogih detalja

Svjedočenje Bahre Džake obilježilo je i dosta nepoznanica s obzirom na to da se ona, kako tvrdi, mnogih detalja ne sjeća.

Tokom suđenja svjedočila je i direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović.

Izvor: Agencije