Dodik brani Milanovića, optužuje Bošnjake

Predsjedavajući Predsjedništva BiH stao je u odbranu hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića i njegovih izjava tokom posjete BiH.

Dodikova je ocjena kako predsjednik Hrvatske nije uvrijedio nikoga u BiH ko želi govoriti o činjenicama (EPA)
Dodikova je ocjena kako predsjednik Hrvatske nije uvrijedio nikoga u BiH ko želi govoriti o činjenicama (EPA)

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik stao je u odbranu hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića, rekavši kako su neutemeljeni i neprimjereni napadi na njega koji dolaze od bošnjačkih poličara u susjednoj zemlji.

Dodikova je ocjena kako predsjednik Hrvatske nije uvrijedio nikoga u BiH ko želi govoriti o činjenicama, odnosno da je iznosio stavove s kojima se neko može složiti ili ne, ali je dodao kako niko nema pravo o šefu jedne države, pritom susjedne, iznositi takve kvalifikacije.

‘Netrpeljivost bošnjačkih političara’

“Nažalost, bošnjački političari istu netrpeljivost, da ne upotrijebim neku težu riječ, pokazuju i prema Srbiji, iako u BiH živi više od milion Srba, pa se postavlja pitanje o kojem zajedničkom životu oni govore kada odu u inostranstvo, kada nisu u stanju živjeti ni sa druga dva naroda u BiH, niti prva dva susjeda”, kazao je Dodik za entitetsku novinsku agenciju RS.

Zaključio je kako Bošnjacima nije stalo ni do mira u kući niti do mira u regiji, jer bi u protivnom uvažili činjenicu da je Milanović predsjednik Hrvatske a da su u BiH jedan od tri konstitutivna naroda Hrvati.

Posjeta Milanovića

Milanović je tokom ovosedmične radne posjete BiH posjetio Vitez, Mostar, Livno i Tomislavgrad. U Sarajevo nije otišao niti se susreo sa državnim političkim vodstvom zemlje.

Tokom konferencija za novinare davao je izjave koje su izazvale oštre reakcije javnosti. Rekao je da je “BiH za Evropu predzadnja rupa na svirali”, kao i da ne priznaje legalno i legitimno izabrane članove Predsjedništva BiH.

Zbog toga su ga član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović optužili da se ponaša poput “nepristojnog gosta u tuđoj kući”, odnosno za bahati odnos prema BiH zbog kojega bi najveću štetu mogli imati upravo Hrvati.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO