Tužilaštvo odbacilo prijavu za silovanje protiv Branislava Lečića

Prijava Danijele Štajnfeld je odbačena jer ne postoje osnovi sumnje da je učinjeno krivično djelo silovanje, odlučilo Više javno tužilaštvo u Beogradu.

Nakon višemjesečnih provjera, saslušanja u policiji i poligrafa na kojem je Lečić ispitan, tužilaštvo je zaključilo da silovanja nije bilo (Arhiva)

Više javno tužilaštvo u Beogradu odbacilo je krivičnu prijavu glumice Danijele Štajnfeld protiv njenog kolege Branislava Lečića, povodom njenih tvrdnji da ju je silovao 2012. godine, potvrđeno je danas Tanjugu.

Prijava je odbačena jer ne postoje osnovi sumnje da je učinjeno krivično djelo silovanje, niti bilo koje drugo krivično djelo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti, rekla je Tanjugu portparolka tužialštva Ivana Rakočević.

Ona je podsjetila da su u toku predistražnog postupka obavljeni razgovori sa Štajnfeld i prijavljenim Lečićem, da je pribavljena kopija dokumentarnog filma “Zaceli me”, čiji je autor Štajnfeldova, zatim CD na kome se nalazi originalni glas osobe iz pomenutog filma, medicinska dokumentacija o liječenju glumice.

Nema dokaza koji potvrđuju navode prijave

“Takođe su obavljeni razgovori sa brojnim licima koja bi eventualno mogla imati posredna saznanja o spornom događaju, s obzirom da neposrednih očevidaca nije bilo, a cenjena je i predstavka Merime Isaković, koja je dostavljena Višem javnom tužilaštvu u Beogradu”, nalgasila je Rakočević.

Ona je ukazala da je nakon prikupljenih potrebnih obavještenja i pribavljanja svih relevantnih dokaza u predistražnom postupku, koje je tužilaštvo cijenilo kako pojedinačno, tako i u međusobnoj vezi, utvrđeno je da ne postoji nijedan zakoniti dokaz sa stepenom osnova sumnje koji bi potvrdio navode podnijete krivične prijave.

Ova odluka još nije pravosnažna, jer Štajnfeld ima pravo da podnese prigovor Apelacionom javnom tužilaštvu, napomenula je Rakočević.

Punomoćnik Štajnfeldove, advokat Božo Prelević, rekao je Tanjugu da će sigurno uložiti prigovor na ovu odluku tužilaštva.

Optužbe Merime Isaković

Ovaj slučaj pokrenut je zimus, kada je glumica javno optužila Lečića za silovanje i tužilaštvu dostavila krivičnu prijavu uz dokaze.

Nakon višemjesečnih provjera, saslušanja u policiji i poligrafa na kojem je Lečić ispitan, tužilaštvo je zaključilo da silovanja nije bilo.

Početkom aprila nekadašnja glumica Merima Isaković je u intervjuu “Nedeljniku” takođe optužila Lečića da ju je seksualno napastvovao prije 43 godine, a njen iskaz je tužilaštvo koristilo kao svjedočenje.

Izvor: Al Jazeera i agencije