Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje EU-a: Ograničen napredak BiH

Brisel je poslao i poruke ohrabrenja prema Bosni i Hercegovini, ali traži da bh. političari također ispunie očekivanja Evropske unije i građana.

Evropska komisija je spremna isporučiti svoj dio obaveza, ali uz uslov da BiH isporuči konkretne rezultate, rekao je Josep Borrell (Al Jazeera)

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku Josep Borrell je u utorak, nakon četvrtog sastanka Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje EU – Bosna i Hercegovina, izjavio da je napredak po pitanju reformi u Bosni i Hercegovini bio ograničen.

Na konferenciji za novinare u Briselu je rekao da s bh. delegacijom, koju je predvodio Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, razgovarali o 14 ključnih prioriteta i neophodnim reformama u toj zemlji želi li postati članicom Unije.

Istakao je da su određeni koraci preduzeti, navodeći primjer izbora u Mostaru, ali je dodao da je većina sadržanih pitanja još uvijek otvorena, prenosi Anadolija.

Najozbiljnije stvari tek prestoje

“Bosna i Hercegovina može postići napredak po pitanju teških reformi kada za to postoji politička volja”, kazao je Borrell i pozvao predstavnike u Bosni i Hercegovini da pojačaju napore tokom preostalih mjeseci ove, neizborne, godine.

”Evropska komisija je spremna isporučiti svoj dio obaveza, uključujući pitanje kandidatskog statusa, ali uz uslov da Bosna i Hercegovina isporuči konkretne rezultate u ispunjavanju ključnih prioriteta. Očekujem da će u narednim mjesecima pokazati da evropske integracije shvataju ozbiljno”, rekao je on.

”Ohrabrujemo političko rukovodstvo da ubrza neophodne napore u ovoj neizbornij godini. Imaju obavezu pokrenuti državu na putu eurointegracija, što je ono što žele građani Bosne i Hercegovine. To zahtijeva posvećenost svih strana konstruktivnom političkom dijalogu”, kazao je Borrell.

Šef diplomatije EU-a je naveo da Bosna i Hercegovina mora raditi na usvajanju važnih reformi u oblasti vladavine prava, uključivanju svojih ekonomskih potencijala, kao i pokrenuti debatu o ustavnim reformama neophodnim za dostizanje kriterija za ulazak u članstvo u EU.

Ukloniti nejednakost i diskriminaciju

Borrell je posebnu pažnju skrenuo na proces izborene reforme u Bosne i Herceglovine, koja bi ”uklonila svaki oblik nejednakosti i diskriminacije”, i pozvao ovu državu da ubrza usklađivanje s vanjskom i sigurnosnom politikom EU-a.

Naglasio je nedvosmislenu posvećenost EU-a perspektivi Bosne i Hercegovine kao “jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje” te obećao pomoć u oporavku ekonomija Bosne i Hercegovine i regije od posljedica pandemije korona virusa.

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković iskazala je zabrinutost zbog retorike i strategija prikazivanja Bosne i Hercegovine kao nefunkcionalne zemlje.

“Moramo se usredočiti na takve pojave, konkretno djelovati i stvarati novi i funkcionalniji ambijent za brži napredak i razvoj naše zemlje”, dodala je.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija izjavio je nakon sastanka da je Bosna i Hercegovina u 2020. godini “dosta uradila” u ispunjavanju uslova iz Mišljenja EK-a i da je spremna u 2021. godini “napraviti dovoljno da dobije kandidatski status”.

Tegeltija: Spremni ‘napraviti dovoljno’

Rekao je da je kandidatski status važan kao poruka građanima u Bosni i Hercegovini “da je EU zajedno s nama, jer se mnogi trude da pokažu da je Unija zaboravila sve zemlje Zapadnog Balkana”.

“Razumijemo sve naše obaveze i rokove, ali molimo za strpljenje i razumijevanje, kao i za verifikovanje onoga što smo uradili u prethodnom periodu”, kazao je Tegeltija, prenosi Fena.

Poručio je da je Bosna i Hercegovina spremna raditi na novom izbornom zakonodavstvu, koje bi omogućilo svim bh. građanima da budu kandidirani, birani i da biraju.

“Za to će biti potrebno još vremena, ali to neće spriječiti da izbori 2022. godine budu održani”, dodao je Tegeltija.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada