‘Danas je Srebrenica grad mrtvih, vratite nas u život, nemojte nas žaliti, pomozite nam’

Na 26. godišnjicu genocida u Srebrenici, u Memorijalnom centru Potočari obavljena je dženaza za još 19 žrtava.

Biserko: Srebrenica je traumatična tačka za srpske nacionaliste

“Srebrenica je traumatična tačka za srpske nacionaliste jer taj zločin je toliko dokumentovan da ga je teško poricati.

U Srbiji čitava elita, uključujući i pravnu elitu, nastoji da minimizira zločin, kvalifikaciju, brojeve i da ga prebaci samo na Republiku Srpsku što ne odgovara realnosti. S obzirom na sva izložena svjedočanstva i dokumente u Hagu jasno se vidi da je Srbija bila logistička podrška, da je to tražilo sistematsku i ozbiljnu pripremu za takav zločin u čemu je učestvovala i sama Srbija”, kaže predsjednica Helsinškog komiteta za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko.


Neprikazivanje ‘Quo vadis, Aida?’: Kad sistemi nisu spremni za suočavanje sa prošlošću

Film Quo vadis, Aida?, snimljen je 25 godina nakon genocida u Srebrenici, ali ni sa tolikim vremenskim odmakom ova tema nije dobrodošla u bioskope u Republici Srpskoj i Srbiji. Tamo je i podrška filmu nailazila na javne osude i prijetnje.

Dok se kultura cenzuriše, kritičari upozoravaju da pomirenja nema bez slobodne obrade ovih tema kroz različite umjetničke forme.


Mašović: Obavještajne strukture usporavaju potragu za nestalima

“Potraga za nestalima je usporena zbog prikrivanja informacija od strane obavještajnih vojnih i policijskih struktura u manjem bh. entitetu”, kaže Amor Mašović.


Kavazović: Evropa šuti i okreće glavu na negiranje zločina genocida u BiH

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović u pripremama za dženazu namaz proučio je dovu žrtvama genocida u Memorijalnom centru Potočari.


‘Genocide Papers’ citira Karadžića: Odobrio sam i bliži zadatak i radikalni zadatak i ne kajem se za to

Memorijalni centar Srebrenica – Potočari pokrenuo je online platformu “Genocide papers”.

Riječ je o transkriptima sjednica Skupštine srpskog naroda u BiH od 1991. do 1996. godine. Ima za cilj da svim zainteresovanim za istraživanje genocida omogući jednostavan uvid u najvažnije odluke tadašnjeg rukovodstva Republike Srpske, koje je većinom u Hagu osuđeno za ratne zločine.

U Memorijalnom centru navode da tako žele pomoći u podizanju svijesti javnosti o postojanju šireg političkog konsenzusa o operaciji genocida nad Bošnjacima.


Klanjana dženaza i obavljen ukop 19 žrtava genocida

Na mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari klanjana je dženaza-namaz i obavljen ukop 19 žrtava genocida počinjenog u ljeto 1995. godine u Srebrenici.

Dženazu-namaz predvodio je reisu-l-ulema islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein efendija Kavazović.

Današnjem obilježavanju 26. godišnjice genocida počinjenog u julu 1995. godine prisustvovale su hiljade ljudi.

(Anadolija)

Prije dženaza-namaza upriličen je vjerski dio programa, a nakon toga je čitanjem imena počelo iznošenje tabuta iz Musalle Memorijalnog centra.

Preživjeli Srebreničani, članovi porodica ubijenih, prijatelji i komšije na rukama su prenijeli zelene tabute sa posmrtnim ostacima do mezara gdje su žrtve genocida našle smiraj poslije 26 godina.


Omladinski hor iz Zenice izveo ‘Srebrenički inferno’

Omladinski hor iz Zenice izveo je “Srebrenički inferno” čiji je tekst napisao Džemaludin Latić, a muziku je komponovao Đevalhudin Đelo Jusić.

‘Inferno’ se izvodi svake godine u okviru komemoracije žrtvama genocida u Srebrenici.


Džaferović: Iz faze poricanja prešlo se u fazu otvorenog veličanja genocida i njegovih počinilaca

“Iz faze poricanja prešlo se u fazu otvorenog veličanja genocida i njegovih počinilaca o čemu svjedoče odlikovanja koja im je dodijelila skupština entiteta i murali koji se u njihovu čast crtaju po nekim gradovima. Čak se ušlo u fazu napada na one koji svojim rezolucijama osuđuju genocid u Srebrenici”, poručio je Šefik Džaferović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.


Bešlin: U Srbiji se otvoreno ismijavaju žrtve i slave počinioci genocida

“Negiranjem genocida se štiti ratna prošlost onih koji su u Srbiji i dalje na vlasti… cilj je zaštititi ideologiju i politiku koja je odgovorna za genocid”, kazao je Milivoj Bešlin, historičar i naučni saradnik Instituta za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu.


Jovanović: Srebrenica je simbol strašnog grijeha mog naroda

Predsjednik srbijanske Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović istakao je da je prošlo 26 godina od genocida te da je to previše vremena za svakog razumnog.

„Nema više razloga za priču o Srebrenici jednom godišnje. Odavno te rezolucije više nemaju smisla, kao što nikog od odgovornosti neće spasiti ni takve reakcije često na naknadnu pamet onih kojih je prepuna naša svakodnevnica“, kazao je komentirajući  odnos Srbije prema Rezoluciji  o genocidu koju je usvojila Skupština Crne Gore.

Ono što je za neke Jasenovac, dodao je, za druge je Srebrenica.

(Anadolija)

„Srebrenica je simbol strašnog grijeha mog naroda i vlasti koje su tada vodile tu zemlju“, istakao je.

Ta zla kojih je prepuna prošlost, smatra on, bit će ponovljena ako se nastavi dalje ovako.

„Mi ćemo svoj mir naći kada preuzmemo odgovornost za ono što smo uradili ili ono što nismo uradili, a bili smo dužni“, zaključio je Jovanović.


U Srbiji je izdajnik ko god oda počast žrtvama srebreničkog genocida

Govoreći o atmosferi u pogledu prema genocidu u Srebrenici, Al Jazeerina reporterka Jelena Glušac javlja da državni vrh Srbije do danas negira da se on desio.

Javlja i da samo rijetki odaju poštu žrtvama, uz rizik od incidenata.

“Svako ko na ovaj dan javno pozove Srbiju da se suoči sa zločinima činjenim u njeno ime, da oda poštu žrtvama genocida u Srebrenici, biva proglašen izdajnikom. Na ovaj dan samo mirovni aktivisti i nevladine organizacije pozivaju da se oda pošta, ali i to čine uz rizik od incidenata”, rekla je Glušac.


Britanski ministar: Danas zastajemo da se prisjetimo žrtava i odamo počast preživjelima

Na 26. godišnjicu genocida u Srebrenici u Bosni i Hercegovini, ministar vanjskih poslova Velike Britanije Dominic Raab ponovio je kontinuiranu posvećenost te zemlje podršci pomirenju širom zapadnog Balkana.

(EPA)

“Danas zastajemo kako bismo se prisjetili žrtava i odali počast preživjelima genocida u Srebrenici. Ujedinjeno Kraljevstvo i dalje igra vitalnu ulogu u ukidanju nekažnjivosti za ove stravične zločine, što smo pokazali pristajanjem da se osigura zatvorska ćelija kako bi Radovan Karadžić mogao odslužiti svoju doživotnu kaznu za genocid”, rekao je Raab.


Komemorcija završila, slijedi dženaza

Komomoracija je završila, a slijedi dženaza za 19 žrtava genocida koju će predvoditi reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef Kavazović.

Komemorativnu sjednicu u Potočarima obraćanjem je zaključio član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.


Erdogan: Želimo da ova crna mrlja evropske i svjetske historije nikada ne bude izbrisana

“Presude ne mogu ublažiti bol, vratiti one koje smo izgubili… ali mogu pomoći da se genocid više nikada ne ponovi”, poručio je Recep Tayyip Erdogan, predsjednik Turske.


Hotić: Danas je Srebrenica grad mrtvih, učinimo da se vrati u život

“Dali su nam garanciju da će nas štititi i na njihov poziv smo se sjatili u bazu UN-a…, ali smo prevareni”, kazala je Kada Hotić, predstavnica majki Srebrenice.


Milanović: Budućnost se neće moći graditi bez iskrenog odnosa prema prošlosti

“Tragedija tisuća obitelji žrtava stalno se produbljuje brojnim pokušajima negiranja ili relativiziranja ovog strašnog pokolja i to gledamo već desetljećima… Budućnost kao i suradnja između naroda na ovom području se neće moći graditi bez iskrenog odnosa prema prošlosti, što uključuje sagledavanje bolnih činjenica o zločinima u Srebrenici”, poručio je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović.


Poruke Pendarovskog i Zaeva

Predsjednik i premijer Sjeverne Makedonije, Stevo Pendarovski i Zoran Zaev, odali su danas poštu žrtvama genocida u Srebrenici i istakli da se taj zločin nikada ne smije zaboraviti i ponoviti.

“Poštovanje za više od 8.000 žrtava genocida u Srebrenici. Ubijeni, samo zato što su bili bosanski muslimani. Naša je generacijska dužnost je da se sjećamo ovog zločina protiv čovječnosti da se ne ponovi”, napisao je Pendarovski na Facebooku, prenijela je Beta.

Zaev je ocijenio da će “zločin protiv čovječnosti nad civilnim stanovništvom Srebrenice 1995. godine, zauvijek ostati u sjećanju na užase rata i ekstremne oblike nacionalizma koje će slobodni i demokratski svijet uvijek osuđivati”.

“Saosjećamo sa bolom porodica žrtava Srebrenice i žalimo sve žrtve koje su izgubile život u ratu u BiH”, napisao je premijer Sjeverne Makedonije.


Kavazović dao podršku porodicama žrtava

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović obišao je tabute 19 žrtava genocida u Srebrenici, kojima će danas u Memorijalnom centru u Potočarima biti klanjana dženaza i obavljen ukop.

(Anadolija)

Kavazović je obišao tabute koji su sinoć iz kruga bivše Fabrike akumulatora u Potočarima prenesi do prostora Musale u Memorijalnom centru.

Proučio je Fatihu za duše žrtava, javlja Anadolija, te bio uz uplakane članove porodica ubijenih Srebreničana.


Bečić: Moramo se suočiti sa mračnom prošlošću

“Crna Gora kroz Rezoluciju donijetu prije par nedjelja najoštrije je osudila genocid u Srebrenici kao i one koji ga negiraju”, poručio je Aleksa Bečić, predsjednik Skupštine Crne Gore.


Osmani i Kurti: Srebrenica da se pamti i nikada više ne ponovi

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani-Sadriu i premijer Kosova Albin Kurti odali su počast žrtvama genocida u Srebrenici, poručivši da niko bolje od Kosova ne poznaje bol Srebrenice.

Kosovska predsednica je navela da se svet danas priseća 26. godišnjice neviđenog varvarstva genocidnih snaga srpskog Miloševićevog režima.

“Danas zajedno dijelimo bol majki Srebrenice. Posmrtni ostaci 19 tada ubijenih danas će imati stalnu adresu. Šesnaestogodišnjak će biti među onima koji će biti sahranjeni danas, 26 godina nakon ubistva”, navela je Osmani-Sadriu.

“Srebrenica je naše novo sjećanje i pouka da su nekažnjeni zločini osnova za njihovo ponavljanje”, kazala je Osmani-Sadriu.

Osmani-Sadriu je podsjetila da je Skupština Kosova usvojila prije nekoliko dana Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, kojom Kosovo osuđuje genocid.

“Istina je samo jedna: genocid se dogodio u Srebrenici. Ovo moraju svi da prihvate, ovo svi moraju da kažu, ovo se uvek mora pamtiti”, navela je Osmani-Sadriu.

Premijer Kosova Albin Kurti je naveo da se tačkom šest Rezolucije pozivaju sve zemlje u regionu da ulože dodatne napore da privedu pravdi sve one koji su odgovorni za planiranje i izvršenje genocida u Srebrenici.

“Želimo mir, saradnju i jednakost među narodima na Balkanu, ali temelj tog mira je kažnjavanje zločinaca. Nezamislivo je kako i u 21. vijeku postoje političari u našem regionu koji kažu da su oni koji traže kaznu za krivicu za genocid protiv dijaloga i dobrosusjedstva. Suprotno tome, jedino dobrosusjedstvo se razvija osuđivanjem zločina utvrđenih pravdom, a jedini dobar dijalog se dešava kada se stranke ne plaše distanciranja od zločina”, istakao je Kurti.

On je na kraju kazao da uspomena na žrtve genocida u Srebrenici bude vječna, te da nikada više Balkan, niti svijet, nemaju vlasti i države sa genocidnim ambicijama.


Đukanović: U Potočarima riječi gube na značaju

Klanjam se sjenama žrtava Srebrenice, napisao je u Spomen knjigu u Memorijalnom centru Potočari Milo Đukanović, predsjednik Crne Gore, koji danas prisustvuje obilježavanju 26. godišnjice genocida počinjenog nad Bošnjacima u Srebrenici.

(Anadolija)

“U Potočarima riječi gube na značaju, jer je ovdje balkanska istorija progovorila najstrašnijim krikom. Pola vijeka nakon holokausta ovdje je još jednom ubijena evropska civilizacija. Ostaje nam jedino da s neizmjernom tugom čuvamo sjećanje na nedužne žrtve genocida i da žalimo što smo savremenici najvećeg zločina u Evropi nakon Drugog svjetskog rata. To nas obavezuje da ne dozvolimo reviziju istine o velikom srebreničkom stradanju. Mir njihovim dušama. Da se nikada ne ponovi”, napisao je Đukanović.


Avdić: Moj babo je uhapšen u Srbiji i isporučen u smrt na Ljubovijskom mostu

“Babo je prešao u Srbiju s nadom da će imati više šanse da preživi. Uhvatila ga je granična policija MUP-a Srbije, sačinila zapisnik da je ilegalno ušao u Srbiju i nije imao ličnog prtljaga ni dokumenata”, kazao je Muhamed Avdić, predstavnik porodica koje traže svoje najmilije u ispovijesti o stradanju oca i potrazi za pravdom.

“Sretniji sam što je prema mom babi učinjena nepravda, nego da je moj babo živ i da je prema drugima činio nepravdu i da nosi teret zločinca”, rekao je u svojoj ispovijesti.


Obraćanja Al-Sabtija, Varhelyja i Nderitu

Na komemoraciji povodom 26. godišnjice genocida u Srebrenici video porukom su se obratili i Saad bin Saleh Al-Sabti, iz Grupe saudijsko-bosanskog prijateljstva, Oliver Varhely, evropski komesar za proširenje i Alice Nderitu, podsekretarka Ujedinjenih nacija i specijalna savjetnica generalnog sekretara za prevenciju genocida.


Fejzić: Na svakom koraku gaze po našoj boli

“Jesmo li drski kada želimo da naša djeca imaju normalno djetinjstvo, da u školama ne budu izloženi diskriminaciji i mržnji. Da li smo oholi kada tražimo da oni koji su preživjeli genocid i vratili se na svoja ognjišta budu tretirani kao ljudska bića i ravnopravni građani… Na svakom koraku gaze po našoj boli i svako novo iskustvo nas opomene na ono što smo davno trebali sami naučiti. Niko neće doći da nas spasi, niko neće doći da nam pomogne, niko neće promijeniti stanje naše zemlje, našeg naroda i našu sudbinu ukoliko to ne učinimo sami”, kazao je Hamdija Fejzić, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje godišnjice genocida.


Agius: Nečasno je i bestidno i dalje podrivati bolnu istinu

Carmel Agius, predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (IRMCT) pozvao je narode i zajednice da ne preuzimaju zločine pojedinaca.

“Ne dajte da vas prevare oni na vlasti koji tvrde da, ako prihvatite da je bilo zločina, nekako preuzimate odgovornost za te zločine kao zajednica”, rekao je.


Nelson: Neprihvatljivo negiranje genocida i veličanje zločinaca

“Neprihvatljivo je negiranje genocida, ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti ili veličanje ratnih zločinaca”, poručio je ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson u video poruci na komemoraciji za žrtve srebreničkog genocida.


Skokom sa Starog mosta bez aplauza u Mostaru obilježena godišnjica genocida

Dan žalosti povodom genocida u Srebrenici i ove godine simbolično je, nizom programa, obilježen u Mostaru, u Bosni i Hercegovini.

Mnogi Mostarci danas su u Srebrenici, neki su bili učesnici Marša mira, a programi obilježavanja u ovom gradu započeli su još sinoć bacanjem cvijeća sa Mosta Hasana Brkića i projekcijom filma Quo vadis, Aida?, na velikom platnu u Sportskom kompleksu “Sinovi Mahale“.

(Anadolija)

Klub skakača u vodu Mostari i ovog puta bio je organizator skoka sa Starog mosta bez aplauza koji je simbolično izveden u 11 sati i 7 minuta.

Iz Kluba su poručili da je skok tradicija koja traje dugo i da će to sigurno trajati dugo i u godinama koje dolaze.

Po prvi put rijekom Neretvom prošao je splav u obliku cvijeta Srebrenice koji su izradili mladi naselja Donja Mahala.


U Istanbulu trka u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici

U Istanbulu je danas održana međunarodna komemorativna utrka u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

(Anadolija)

Trku su organizovali istanbulska općina Bakrikoy i Udruženje Bosna Sandžak pod nazivom “Ne zaboravi, ne dozvoli da se zaboravi”.

U utrci je učestvovalo oko 1.000 osoba, na stazi dugoj simboličnih 8.372 metra, javila je Anadolija.


Psiholog Šošić: Uloga vjerskih autoriteta u dehumanizaciji žrtava

“Dehumaniziranje žrtve je jedan od važnih koraka, olakšava ratovanje i činjenje zločina”, kaže Bojan Šošić, psiholog i član Odbora za psihijatrijska i neurološka istraživanja Odjeljenja medicinskih nauka Akademije nauka i umjetnosti BiH.

“Dehumanizaciji je često dat oblik kroz djelovanje vjerskih autoriteta. Razlog za to je da se počiniocu da moralno opravdanje. Mi svi volimo da mislimo o sebi da smo moralno ispravni a kada počinite tako nešto onda vam je potrebna svaka pomoć, pa i vjerskih autoriteta i takvog procesa dehumanizacije, da mislite da to što ste uradili i nije tako grozno kako se na prvi pogled čini”.


Cavusoglu: Nismo i nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu odao je počast žrtvama genocida u Srebrenici i poručio je da je to bila najveća humanitarna tragedija koja se dogodila na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata.

On je u poruci na Twitteru naveo da se danas obilježava 26. godišnjica od genocida u Srebrenici kojeg je nazvao tamnom mrljom u historiji čovječanstva.

Uputio je poruku sućuti stradalim i poruku podrške porodicama žrtava i svim Bošnjacima.

“Genocid u Srebrenici, nismo i nećemo zaboraviti“, napisao je Cavusoglu uz video koji je također objavio na Twitteru.


Charles Michel: Da nikada više ne vidimo takve zločine u Evropi

Danas obilježavamo 26. godišnjicu genocida u Srebrenici. Odajemo počast porodicama i voljenima žrtava genocida, poručio je predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel.

“Ujedinjeni smo u našoj tuzi. Ali također i u nadi – da nikada više ne vidimo takve zločine u Evropi. To je ono iza čega stoji Evropska unija”, poručio je Michel putem društvenih mreža, prenijela je Fena.

(EPA)

Poruku je uputila i predsjedavajuća Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) Ann Linde.

“Danas obilježavamo uspomenu na žrtve genocida u Srebrenici 1995. godine i izražavamo solidarnost njihovim porodicama i prijateljima”, poručila je ministrica vanjskih poslova Švedske.

Moramo naučiti iz historije i poduzeti akcije da se genocidi i drugi masovni zločini više nikad ne ponove”, dodala je.


Brojne delegacije stižu u Potočare

Al Jazeerin reporter Adnan Rondić javlja da veliki broj delegacija stiže u Potočare, ali da se po veličini ističe ona iz Crne Gore.

Nakon olakšanja putovanja, ove godine u Srebrenicu pristiže i veći broj ljudi iz cijelog svijeta.


Počela komemoracija u Potočarima

Intoniranjem himne Bosne i Hercegovine u bivšoj Fabrici akumulatora počela je komemoracija za žrtve genocida u Srebrenici.

Mnogi govornici obratiti će se u okviru obilježavanja 26. godišnjice najvećeg zločina na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata, a neki od njih su poslali i video-poruke zbog pandemije korona virusa.

Nakon obraćanja, planiran je vjerski dio programa obilježavanja i  dženaza za ukop 19 žrtava genocida.


Abazović u Potočarima, ugostila ga Munira Subašić

Predsjednica Udruženja ,,Majke Srebrenice” Munira Subašić ugostila je potpredsjednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića u prostorijama Udruženja u Potočarima.

Predsjednica Udruženja Munira Subašić izrazila je zahvalnost zbog posjete i izražaja saosjećanja porodicama žrtava genocida u Srebrenici i podrške koju im je uputila delegacija Crne Gore.

(Ustupljeno Al Jazeeri)

Delegacija Vlade, koju predvodi potpredsjednik Abazović, boravi danas u Potočarima, gdje prisustvuje komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici.

Delegaciju Vlade još čine ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović, savjetnica premijera za manjine Maida Gorčevič i direktor Uprave za dijasporu Seid Hadžić.


Karović-Babić: U Rezoluciji 819 nije stajalo da Srebrenica treba biti demilitarizovana

“Srebrenica je demilitarizovana, a kasnije i Žepa, na inicijativu komandanta UNPROFOR-a generala Morillona”, kaže Merisa Karović Babić, naučna saradnica Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava.


Žene Srebrenice: Neumorni borci za dokazivanje istine

Najzorniji svjedok genocida i svih događaja nakon njega su žene Srebrenice. Bile su pokretač svih bitnijih procesa vezanih za Srebrenicu. I neumorni borci za dokazivanje istine o genocidu.


Plenković: Bezumni zločin je poraz ljudskosti

Hrvatski premijer Andrej Plenković objavio je na Twitteru post s podsjećanjem na genocid u Srebrenici, u u kojem je poručio da je Hrvatska uz BiH.

Plenković je uputio kratku poruku povodom 26. godišnjice genocida u Srebrenici, uz koju je simbolično objavio i Cvijet Srebrenice.


Masovne likvidacije trajale desetak dana

Masovne likvidacije Srebreničana trajale su desetak dana nakon pada UN-ove zaštićene enklave 11. jula 1995. godine.


Predviđena obraćanja Nelsona, Varhelyja, Agiusa, Erdogana, Milanovića…

Predstavnici žrtva genocida u Srebrenici kao i bosanskohercegovački i svjetski dužnosnici obratit će se danas na komemorativnoj sjednici koja se organizira povodom obilježavanja 26. godišnjice od počinjenog genocida u Srebrenici.

Okupljenima će se obratiti predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula 1995. godine Hamdija Fejzić, kao i Muhamed Avdić predstavnik porodica koje još traže svoje najmilije te Kada Hotić predstavnica majki Srebrenice.

Videoporukom povodom obilježavanja najstrašnijeg zločina počinjenog u Evropi nakon Drugog svjetskog rata obratiti će se ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Eric Nelson i predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (IRMCT) Carmel Agius.

Videoporukom obratit će se i ambasador SAD-a u Bosni i Hercegovini Eric Nelson (Screenshot / YouTube)

Zamjenik predsjedavajućeg Parlamentarne Grupe saudijsko-bosanskog prijateljstva Saad Bin Saleh Al-Sabti, evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi te podsekretarka Ujedinjenih nacija i specijalna savjetnica generalnog sekretara za prevenciju genocida Alice Nderitu također će se obratiti putem videoporuke, piše Fena.

Na komemoraciji će se videoporukom obratiti i ministar vanjskih poslova Republike Sjeverne Makedonije Bujar Osmani, dok će poruku ministra vanjskih poslova Islamske Republike Iran Javada Zarifa pročitati njegov specijalni izaslanik Muhamed Ebrahim Taherian.

Predviđeno je i video obraćanje predsjednika Skupštine Crne Gore Alekse Bečića, predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića i predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdoğana.

Komemorativnu sjednicu u Potočarima obraćanjem će zaključiti član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.


Savez logoraša BiH: Konačna pobjeda bit će pobjeda dobra i istine

“Na žalost, još i danas, 26 godina poslije utvrđenih nepobitnih činjenica, i nakon niza presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju kao najviše sudske institucije od Drugog svjetskog rata, još uvijek postoje pojedinci, grupe, organizacije, pa čak i države, koje su spremne da negiraju nepobitne dokaze, očigledne izgubljene ljudske živote i sve ono što je svima drugima potpuno jasno”, saopćili su iz Saveza logoraša povodom godišnjice genocida u Srebrenici.

(Fena)

Istakli su da je nespremnost na priznavanje očigledne istine, laž i minimiziranje žrtava na bilo kojoj strani, ozbiljan problem i prepreka ka boljoj i zdravijoj budućnosti svih naroda, te je stoga očigledno da se epska borba između dobra i zla nastavlja, samo sada drugim sredstvima.

“Savez logoraša u BiH na globalnom planu, u saradnji sa drugim organizacijama, radi i sarađuje na borbi za istinu na ovim našim prostorima i u tom poslu istrajava. Mi u Savezu smo sigurni da će konačna pobjeda, biti pobjeda dobra i istine. Potvrda toga su i aktivnosti niza organizacija civilnog društva u Beogradu, koji se bore da dokažu i pokažu bolnu istinu o Srebrenici, da objasne svom narodu da samo prihvatanje ‘gorke istine’ je pravi lijek za zdravu i sigurnu budućnost svih naroda na ovim širim područjima”, stoji u saopćenju koje prenosi Anadolija.
—————————————————————————————————————————————


Mreža za izgradnju mira: Traga se za još oko hiljadu žrtava

Osnivač Mreže za izgradnju mira Goran Bubalo izjavio je da ne postoji kolektivna krivica i kolektivna odgovornost na nivou nacije, ali postoji jasna individualna odgovornost do najvišeg nivoa i zločinci moraju biti osuđeni, i od svog naroda i od sudskih instanci.

„Bez jasne osude svih zločina mi ne možemo graditi bolju BiH. Danas u BiH ne postoji zajednički spomenik žrtvama. Postoje stotine spomenika, manjih i većih, individulanim žrtvama po načelu ‘moja nacija je stradala, mi imamo žrtve, ne prepoznajemo druge’. Parlament BiH, kao ni drugi parlamenti nikada nisu odali počast svim žrtvama, a to je ključ – da se pogledamo u oči, da odamo počast svim stradalim, bez obzira ko su i šta su“, dodao je Bubalo, prenijela je Fena.

(Fena)

Iz Mreže podsjećaju da je u Memorijalnom centru Potočari do sada ukopano 6.652 žrtve genocida, dok se za oko 1.000 još uvijek traga.

„Udruženje Mreža za izgradnju mira saosjeća sa porodicama žrtava, iskazuje nadu da će posmrtni ostaci žrtava genocida, koji još uvijek nisu pronađeni to uskoro biti te da će sve žrtve genocida u Srebrenici pronaći konačni smiraj. Udruženje Mreža za izgradnju mira podsjeća na praksu svakodnevnog negiranja presuđenog genocida u Srebrenici i potcrtava da se takvim praksama mora stati u kraj“, saopćeno je iz tog udruženja.


Srebrenica: Web muzej genocida

Krenite stazama Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari, mjesta označenog kao opomena cijelom čovječanstvu.

Al Jazeera Balkans, svake godine, 11. jula, na godišnjicu genocida, donosi specijale, izvještavajući angažovano, iz svih uglova.

Projekat „Srebrenica – web muzej genocida“, namijenjen je svima. Možda nešto više ljudima koji nisu, niti će ikada biti u prilici doći u Srebrenicu, da obiđu Memorijalni centar Srebrenica-Potočari, spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine.

Posjetioci praktično otvaraju kapiju Memorijalnog centra, ulaze i kreću u obilazak, kao da su tu. Omogućen im je virtualni prikaz od 360 stepeni, potpuni prilazak Zidu sjećanja i čitanje imena onih kojih ih više nema. U prilici su proći kamenim stazama na rubovima srebreničkog cvijeta, kako je dizajniran sakralni dio, te u čijim laticama leže ubijeni.


Interaktivno: Genocid u Srebrenici – 26 godina

U samo nekoliko dana u julu 1995., vojska i policija Republike Srpske likvidirali su 8.372 Bošnjaka, ne praveći razliku je li riječ o vojno sposobnim muškarcima ili djeci.

Od tog broja – do sada je identificirano više od 7.000 ljudi, a za posmrtnim ostacima ostalih se traga.

U Memorijalnom centru Potočari ukopane su 6.652 žrtve. Na drugim lokacijama, a po želji porodica , ukopano je još 237 žrtava genocida u Srebrenici.

U nastavku donosimo pregled ključnih brojki, presuda za genocid, kao i pregled Al Jazeerinih priča o najvećem zločinu u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.


Porodice od jutarnjih sati pristižu u Potočare

Porodice, prijatelji, komšije žrtava genocida počinjenog u julu 1995. godine u Srebrenici od ranih jutarnjih sati pristižu u Memorijalni centra Srebrenica – Potočari.

(Anadolija)
11. juli 2021. godine:
(Anadolija)

U Potočarima će danas biti klanjana dženaza-namaz i obavljen ukop za još 19 novoidentifikovanih žrtava.


U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari danas će biti ukopani posmrtni ostaci 19 žrtava genocida počinjenog u julu 1995. godine u Srebrenici.

Najmlađa žrtva koja će ove godine biti ukopana u Memorijalnom centru Potočari je Azmir Osmanović, koji je imao svega 16 godina kada je ubijen.

Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u masovnoj grobnici Poljanci, a identificiran je u maju ove godine, prenosi Fena.

Konačan smiraj ove godine će pronaći još jedan maloljetnik, Fikret Kiverić, koji je imao 17 godina u momentu smrti.

Njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani u selu Kamenica 2008. godine.

Zvanično je identificiran 2013. godine, a porodica je smogla snage njegove posmrtne ostatke ukopati osam godina kasnije.

Ukop oca i sina Hajro

Nakon ukopa ova dva mladića, u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari nalazit će se mezari 435 maloljetnika ubijenih u genocidu.

Ove godine konačan smiraj naći će i jedna žena, Zilha Delić.

U momentu stradanja imala je svega 24 godine.

Njeni posmrtni ostaci pronađeni su na Kameničkom brdu 2019. godine, a identificirana je 2020. godine.

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari bit će ukopani i otac i sin Aljić (Rame) Hajro i Aljić (Hajre) Jusuf.

Hajro je imao 51 godinu kada je ubijen, dok je njegovom sinu bilo 28 godina.

Najstarija žrtva koja će naći konačni smiraj u Memorijalnom centru Potočari je Husein Kurbašić, koji je imao 63 godine u času smrti.

Imena 19 žrtava genocida

U mezarju Memorijalnog centra Potočari – Srebrenica ove godine bit će ukopani:

1. Hamzabegović (Abdulah) Vejsil, rođen 1939.

2. Mehmedović (Mujo) Muhidin, rođen 1977.

3. Kiverić (Ramiz) Fikret, rođen 1978.

4. Selimović (Rizvo) Ramiz, rođen 1951.

5. Halilović (Zurijet) Esnaf, rođen 1976.

6. Delić (Edhem) Zilha, rođena 1971.

7. Mujić (Osman) Muamer, rođen 1976.

8. Beganović (Mustafa) Mehmed, rođen 1947.

9. Aljić (Ramo) Hajro, rođen 1944.

10. Aljić (Hajro) Jusuf, rođen 1967.

11. Hasanović (Mujo) Zajim, rođen 1968.

12. Nukić (Husejin) Asim, rođen 1971.

13. Osmanović (Aziz) Azmir, rođen 1979.

14. Dautović (Rešid) Nezir; rođen 1969.

15. Avdagić (Suljo) Ibrahim, rođen 1950.

16. Halilović (Adem) Jusuf, rođen 1948.

17. Džananović (Džanan) Salih, rođen 1955.

18. Karahodžić (Salih) Meho, rođen 1939.

19. Kurbašić (Ibrahima) Husein, rođen 1932. godine.

Traga se još za 1.000 nestalih

Porodice dvije žrtve, koje su dale saglasnost ove godine pa je potom povukle, odlučile su se za ukop posmrtnih ostataka njihovih najmilijih iduće godine.

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari do sada su ukopane 6.652 žrtve genocida počinjenog u julu 1995. godine.

Na drugim lokacijama, a prema željama porodica žrtava, ukopano je još 237 žrtava genocida.

Još uvijek se traga za gotovo 1.000 nestalih.

Izvor: Agencije + Al Jazeera i agencije