Inzko: Narodi u BiH trebaju donijeti zakon koji kažnjava negiranje genocida

Zakon su trebali i trebaju donijeti predstavnici naroda, jer bi odražavao volju građana BiH iz svake zajednice, poručuje Inzko.

Cilj je da se postigne disfunkcionalna BiH što već vidimo u paralizi određenih institucija u BiH, rekao je Valentzin Inzko (Fena)

Visoki predstavnik međunarodne zajendice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko izjavio je povodom 26. godišnjice genocida u Srebrenici da se Bosna i Hercegovina potpuno promijenila od 1995. ali da poslijeratni oporavak nije samo sanacija materijalne štete već složen proces.

„Oporavak od nasilja, oporavak od okrutnosti, oporavak od zločina – to su duga putovanja. Često su teška. I možda nikada neće biti u potpunosti završena. Već 26 godina žene iz Srebrenice su primjer ostatku Bosne i Hercegovine i svijetu. Sa odlučnošću i snagom su se borile da pronađu posmrtne ostatke svojih očeva, muževa, braće i sinova. Mnoge, ali ne sve, su dostojanstveno su sahranile svoje najmilije. Pridružile su se preživjelima iz svake zajednice u potrazi za pravdom i istinom“, naveo je Inzko, prenijela je Fena.

Dodao je da se drugi u ovoj zemlji – mala manjina građana – ne mogu pomaknuti dalje od dugačke sjene koju bacaju mržnja i strah.

„Postoje oni koji i dalje poriču istinu, oni koji insistiraju – uprkos provjerenim i dobro dokumentovanim činjenicama – da se genocid nije dogodio. Ljudi koji poriču činjenice često su potpuno zatvoreni za racionalne argumente. Ipak, njihovo poricanje šteti drugima. Živima i mrtvima oduzima dostojanstvo. Njihovo poricanje krši temeljna načela pravde. Sprječava cijelu zemlju da se oporavi od rana nanesenih unazad jednu generaciju – istakao je Inzko.

‘Opredijeljenost za pravdu i istinu’

Poručio je da je negiranje genocida težak teret koji građani Bosne i Hercegovine ne bi trebali nositi.

„Oni koji se nakon svih dokaza kojima je dokazano suprotno, i dalje drže monstruozne i iracionalne laži, neće svojom voljom odustati. Zbog toga je u mojoj zemlji negiranje holokausta i drugih nacističkih zločina proglašeno krivičnim djelom. Bosni i Hercegovini je potreban zakon koji kažnjava i sprječava negiranje genocida. Zakon kojim se tretira glorificiranje ratnih zločinaca“, smatra Inzko.

Rekao je da takav zakon su trebali i trebaju donijeti predstavnici naroda, jer bi odražavao volju građana BiH iz svake zajednice, da se jednom zauvijek odvoje od straha i mržnje koji su potakli zločine počinjene devedesetih.

„Na ovu tužnu godišnjicu odajemo počast žrtvama genocida i suosjećamo s preživjelima. Još jednom potvrđujemo opredijeljenost za pravdu i istinu i pridružujemo se poštenim ljudima širom Bosne i Hercegovine koji se odriču zla koje je počinjeno u Srebrenici“, kazao je Inzko, saopćeno je iz OHR-a.

Izvor: Agencije