Schmidt: Gotovo je s mijenjanjem granica i novim državama na Balkanu

Novoimenovani visoki predstavnik u BiH je poručio kako je za ozbiljniji napredak šest država Zapadnog Balkana prema Evropskoj uniji potrebno ukloniti nesuglasice i prepreke koje postoje među državama.

Unutrašnji problem BiH nije između većine i manjine, nego između tri konstitutivna naroda te ostalih, kaže Christian Schmidt (EPA)
Unutrašnji problem BiH nije između većine i manjine, nego između tri konstitutivna naroda te ostalih, kaže Christian Schmidt (EPA)

Novoimenovani visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt izjavio je u subotu kako je za ozbiljniji napredak šest država Zapadnog Balkana prema Evropskoj uniji potrebno ukloniti nesuglasice i prepreke koje postoje među državama.

To je kazao u govoru na 14. Dubrovnik Forumu, na panelu “Međunarodna zajednica i Zapadni Balkan: Kako okončati karantin?”, prenosi Anadolija.

Članstvo Bosne i Hercegovine u EU treba ostati na političkoj agendi, koja je izgubila na snazi u proteklim godinama, i sada je vrijeme da to pitanje vratimo u politički fokus, kako bi u narednim godinama uočili rezultate, rekao je Schmidt.

“Kada pogledamo Bosnu i Hercegovinu, vidimo da unutrašnji problem koji postoji nije između većine i manjine, nego problem između tri konstitutivna naroda te ostalih. Kada iz današnje perspektive pogledamo Dejtonski sporazum, vidimo da bi se neki njegovi dijelovi mogli sročiti drugačije, no danas imamo sporazum kakav je. Onima koji i danas gaje fantazije kako bi bilo dobro mijenjati granice ili stvoriti nove države kažem da je gotovo”, kazao je Schmidt.

SAD je mnogo napravio za države regije

Naglasio je kako je EU ključno pitanje treba li zadržati šest država Zapadnog Balkana na okupu te među njima provesti djelomične integracijske procese koji bi mogli dovesti i do takozvanog velikog Schengena.

Postoji komparativna prednost u bivanju članom evropskih integracija, što se može primijetiti na programu COVAX, kazao je.

“Sjedinjene Američke Države su u prošlosti u kritičnim trenucima napravili puno za Zapadni Balkan, nekada više nego Evropljani, kojima je trebalo više vremena za shvatiti što treba napraviti”, dodao je Schmidt.

Posebno je upozorio na važnost ulaganja u mlađe generacije kroz obrazovanje, jer imaju potencijal ubrzavanja procesa pomirenja, kako u Bosni i Hercegovini, tako u cijeloj regiji.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO