Evropska komisija podržava evropski put Zapadnog Balkana

Posvećeni smo postizanju napretka u procesu proširenja Evropske unije tako što bi otvorili pregovore o pristupanju s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, kaže predsjednica Evropske komisije.

Ursula von der Leyen boravila je u Ljubljani, povodom početka predsjedavanja Slovenije Vijećem Evropske unije (EPA)

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen posjetila je Ljubljanu povodom početka predsjedavanja Slovenije Vijećem Evropske unije te izjavila da je početak svakog predsjedavanja EU-om poseban momenat.

“Slovenija preuzima predsjedavanje u ključnom momentu za EU, dok se naša kampanja vakcinacije nastavlja provoditi glatko i brzo. Evropska unija se, također, oprezno ponovo otvara i idemo prema dugoročnom oporavku.”

“Instrument za oporavak EU-a sljedeće generacije je motor našeg oporavka. Sada je do nas da zajedno podržimo taj oporavak i da se brzo provodi na terenu”, rekla je ona na konferenciji za novinare nakon susreta s premijerom Slovenije Janezom Janšom.

Cilj – stabilnost Z. Balkana

Naglasila je da će oporavak EU-a biti digitalan i održiv, napominjući da će EU nastaviti odlučno raditi i na dostizanju ciljeva u oblasti okoliša.

“Vaša podrška kao zemlje koja predsjedava EU-om ovom paketu će biti vrlo važna. Računamo na Sloveniju da pruži pomoć EU-u da postigne i digitalnu tranformaciju”, kazala je.

Istakla je da je EK snažno podržava evropski put regije Zapadnog Balkana.

“Kao i vi, i Komisija je potpuno posvećena podršci evropskom putu Zapadnog Balkana. Također smo posvećeni i postizanju napretka u procesu proširenja EU-a, tako što bi zvanično otvorili pregovore o pristupanju s Albanijom i Sjevernom Makedonijom”, rekla je Leyen te naglasila da će blisko sarađivati sa Slovenijom u cilju dugoročnog oporavka i stabilnosti u toj regiji.

Izvor: Agencije