Grlić Radman: Izmjene Daytona katastrofa za mir u cijeloj Evropi

Važnost Dejtonsko-pariškog sporazuma za Bosnu i Hercegovinu i danas je nemjerljiva i bilo kakav pokušaj njegove promjene neprihvatljiv je za Hrvatsku, smatra hrvatski šef diplomatije.

Gordan Grlić Radman: Dejtonski sporazum je najvažniji nakon Drugog svjetskog rata(Marko Prpić / Pixsell)

Dejtonsko-pariški sporazum najvažniji je mirovni sporazum od Drugog svjetskog rata, izjavio je u četvrtak ministar vanjskih i europskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman, upozorivši da bi njegove izmjene bile “katastrofalne za mir u cijeloj Evropi”.

Hrvatski šef diplomatije sudjelovao je na međunarodnoj konferenciji Prespa Forum u Ohridu, u Sjevernoj Makedoniji, na panelu naziva Izgradnja povjerenja kroz dijalog, prenosi Hina.

Grlić Radman je pritom rekao kako je ohrabrujuće što su, “kao posljedica prijeke potrebe i traumatičnih iskustva u ovoj regiji, razvijeni alati za rješavanje problema dijalogom i pregovorima”.

Kao primjere je naveo Erdutski sporazum iz 1995. godine, kojim je započeta mirna reintegracija istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema u Hrvatsku te Dejtonsko-pariški sporazum, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP).

‘Nemjerljiva važnost mirovnog sporazuma’

Taj je dogovor nazvao najvažnijim mirovnim sporazumom potpisanim nakon Drugog svjetskog rata te naglasio kako je njime zaustavljen rat u Bosni i Hercegovini, a njegov Aneks 4 (Ustav Bosne i Hercegovine) garantira jednakost triju konstitutivnih naroda.

“Važnost Dejtonsko-pariškog sporazuma za Bosnu i Hercegovinu i danas je nemjerljiva i bilo kakav pokušaj njegove promjene neprihvatljiv je za Hrvatsku”, ponovio je ministar, dodavši kako se u posljednje vrijeme događaju pokušaji političkih struktura unutar Bosne i Hercegovine da dovedu taj dogovor u pitanje.

“Posljedice toga bile bi katastrofalne za mir i sigurnost u cijeloj Evropi”, rekao je Grlić Radman.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada