Zaev: EU treba spriječiti pojave raznih ‘non-papera’

Premijer Sjeverne Makedonije navodi kako obje strane procesa eurointegracija moraju ispunjavati svoje uvjete.

Zaev: Veoma je važno da Sjeverna Makedonija bude dokaz da multietnička društva mogu biti velika prednost, pouka i primjer za sve ostale države (EPA)

Ukoliko Sjeverna Makedonija ispunjava sve uvjete na putu ka Evropskoj uniji onda i Evropska unija mora ispuniti svoj dio dogovora kako bi se spriječila pojava raznih „non-papera“ kojima se predlažu prekrajanja granica, kaže premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev, prenosi agencija Tanjug.

„Ako ispunjavamo uvjete, mora ih i Evropa ispuniti – moramo obostrano nastaviti proces, jer se pojavljuju ‘non-pejperi’ i rasprave o novim granicama, a i djeca znaju da je to moguće samo puškama i oružjem. To nam ne treba, jer ovo je 21. vijek“, kazao je šef makedonske Vlade.

Dodao je kako vjeruje da će se, ukoliko se EU ne pozabavi ozbiljno procesima, stvoriti pogodno tlo za nove non-papere i razne strategije koje narodi sa ovih prostora ne žele.

Nacionalizam i šovinizam

On je za Euronews Albanija kazao i kako se Balkan zaista promijenio zbog evropske budućnosti koju svi žele.

„Pored toga, veoma je važno da Sjeverna Makedonija bude dokaz da multietnička društva mogu biti velika prednost, pouka i primjer za sve ostale države“, ocijenio je Zaev, a prenijela agencija MIA na koju se poziva Tanjug.

Nacionalizam i šovinizam, ocijenio je, postoje svuda u svijetu, ali su vidljivi na Balkanu i zato ih „ne treba hraniti jer uništavaju perspektive mladih generacija“.

„Svi imamo poseban nacionalni osećaj, ali svi smo dužni da evropsku budućnost prepustimo i omogućimo našoj deci, tako da vjerujem u jedinstvo razlika, što je simbol EU-a“, poručio je premijer Sjeverne Makedonije.

Izvor: Agencije