Stano: Dijalog se nastavlja u utorak, obaveze i proces ostaju isti

Evropska unija i zemlje članice te SAD očekuju od Kosova i Srbije da nastave posvećenost angažmanu u dijalogu, rekao je glasnogovornik EU-a.

Peter Stano: U pitanju je nastavak dijaloga koji je počeo 2011. godine (Anadolija)

Glasnogovornik Evropske unije Peter Stano jed izjavio u srijedu da će se u utorak, 15. juna, na sastanku Aleksandra Vučića i Albina Kurtija u Briselu razgovarati o tome kako nastaviti proces dijaloga Kosova i Srbije.

Naglašava da je u pitanju nastavak dijaloga koji je počeo 2011. godine i da sve postojeće obaveze i proces ostaju isti, prenosi Tanjug.

“Ovo će biti prvi sastanak dijaloga kojem će prisustvovati novi premijer Kosova Albin Kurti i zato se očekuje da će predsjednik Vućić i premijer Kurti razgovarati o načinima kako nastaviti dijalog. To će biti glavna tačka i osnovna namjera razgovora”, rekao je Stano.

Napominje da ne postoji “stari i novi dijalog”, već da je u pitanju proces koji traje pod pokroviteljstvom Evropske unije i kroz koji se napreduje ka evropskoj budućnosti Kosova i Srbije.

Korak po korak do normalizacije odnosa

“Dijalog traje od 2011. godine i nastavlja se sljedećim sastankom, koji je u utorak.”

“Tokom ovog procesa partneri za razgovore su se mijenjali, mijenjale su se vlade, ali obaveze i proces ostaju”, naglasio je Stano.

Glasnogovornik EU-a je istakao da su sva pitanja koja su do sada bila razmatrana u dijalogu, ali i ona koja će tek biti na stolu, ključna za sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa.

“EU i zemlje članice, kao i SAD, očekuju od obje strane da nastave posvećenost angažmanu u dijalogu, da primijene sve postojeće sporazume, ali i da pokažu spremnost na kompromis, kako bi se stiglo do konačnog sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije”, zaključio je Stano.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO