Skupštini Srbije predat nacrt rezolucije o genocidu u Srebrenici

Na predstavnicima srpskog naroda je da se opredijele da li je u Hagu presuđeno pojedincima ili čitavom narodu, kaže zastupnik Enis Imamović.

Srebrenica
Politika koja je dovela do genocida mora biti adekvatno osuđena na njenom izvoru, rekao je Enis Imamović (Reuters)

Narodni zastupnici Skupštine Srbije okupljeni oko zastupničke grupe “Ujedinjena dolina – SDA Sandžaka” predali su Skupštini svoj nacrt prijedloga rezolucije o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici.

“Nakon potvrđivanja, odnosno pravnosnažnosti svih presuda Haškog tribunala za genocid nad Bošnjacima, svako dalje negiranje genocida, njegovo veličanje, kao i veličanje osuđenih ratnih zločinaca i zločina, od strane najviših političkih predstavnika srpskog naroda i države Srbije, zapravo predstavlja njegovu najveću kolektivizaciju”, izjavio je narodni zastupnik SDA Sandžaka u Skupštini Srbije Enis Imamović.

On je rekao da je od danas odgovornost na svim političkim predstavnicima srpskog naroda, da se svojim ponašanjem i djelovanjem, opredijele da li je u Hagu presuđeno pojedincima ili čitavom narodu.

“Nakon jučerašnje pravosnažne presude ratnom zločincu Ratku Mladiću te prethodnih presuda Radovanu Karadžiću i drugim zločincima, članovima udruženog zločinačkog poduhvata, kojom je potvrđen genocid nad Bošnjacima, stekli su se uslovi da se u Srbiji po hitnom postupku usvoji rezolucija o genocidu u Srebrenici”, izjavio je Imamović, prenijela je Anadolija.

Uvođenje lekcija u obrazovni sistem

Rezolucija između ostalog predviđa najoštriju osudu genocida u Srebrenici, ali i zabranjivanje njegovog negiranja i veličanja ratnih zločinaca i drugih ratnih zločina, pojasnio je Imamović i dodao da dokument koji su predali Skupštini Srbije predviđa i uvođenje lekcija u obrazovnom sistemu Srbije kojim bi se mlađim generacijama stvorila svijest da se genocid i drugi ratni zločini ne isplate.

“Politika koja je dovela do genocida mora biti adekvatno osuđena na njenom izvoru, a svi rezultati takve politike poništeni, kako bi buduće generacije mogle u miru graditi svoju sretnu sadašnjost i sigurnu budućnost. Jedino tako se može zaustaviti ponovno stvaranje svijesti da se interesi jednog naroda i jedne države mogu ostvarivati na štetu drugog naroda i druge države. Priznavanje, osuda i zabrana negiranja genocida je prvi korak kojim će Srbija pokazati da li zaista iskreno želi graditi dobre odnose s Bosnom i Hercegovinom, ali i odnose između srpskog i bošnjačkog naroda”, naveo je Imamović na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

Imamović je zaključio da je usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici preduslov za mir te kako se sve češće čuje da će to biti i jedan od uslova za pristupanje Srbije Evropskoj uniji.

Izvor: Agencije