Schmidt: Međunarodna zajednica predugo oklijevala prije intervencije u BiH

Gorko iskustvo je da su ratni zločini i genocid bili mogući u Evropi krajem 20. stoljeća, rekao je Schmidt.

Odgovorni se moraju odlučno suprotstaviti prikrivanju ili čak poricanju zločina, poručio je Christian Schmidt (EPA)
Odgovorni se moraju odlučno suprotstaviti prikrivanju ili čak poricanju zločina, poručio je Christian Schmidt (EPA)

Član njemačkog Bundestaga Christian Schmidt, koji je imenovan za novog visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, oglasio se o presudi Ratku Mladiću, ustvrdivši kako je on jedan od glavnih odgovornih za masakre koji su se dogodili u BiH početkom 1990-ih.

„Gorko iskustvo je da su ratni zločini i genocid bili mogući u Evropi krajem 20. stoljeća. Tada je međunarodna zajednica oklijevala predugo prije intervencije u ratovima u bivšoj Jugoslaviji. Tek je nakon genocida u Srebrenici u julu 1995. međunarodna zajednica intervenirala, omogućivši Dejtonski mirovni sporazum krajem 1995. godine“, ističe budući visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, prenijela je Fena.

U objavi koju na svojoj Facebook stranici prenosi fondacija Konrad Adenauer, Schmidt navodi da je rad Haškog suda za ratne zločine je od neprocjenjive važnosti za ljude u Bosni i Hercegovini, a također i za ljude širom svijeta.

‘Nema opravdanja za ratne zločine’

„Ovaj sud stavlja do znanja da za ratne zločine ne mogu postojati opravdanja. Bez strogog progona počinitelja i bez otvorenog pristupa ne može biti dugoročne stabilnosti. Riječ je o individualnoj odgovornosti za zločine protiv čovječnosti, posebno za genocid, bez obzira na porijeklo, rang ili druge izgovore, za ono što genocid jeste – čisto brutalno nehumano nasilje. Za to ne postoji opravdanje“, rekao je.

„Svi građani Bosne i Hercegovine imaju pravo na miran suživot i imaju pravo znati šta se desilo i kako u budućnosti neće biti nasilja, terora i razaranja. Stoga ratne zločince ne odlikuje junaštvo. Moja je zemlja to morala na težak način naučiti, razumjeti i prevladati. Međunarodna zajednica je puno pomogla. Odgovorni moraju raditi u uskoj suradnji s civilnim društvom. Moraju se odlučno suprotstaviti prikrivanju ili čak poricanju zločina“, dodao je Schmidt.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO