Blinken: SAD riješen da osigura stabilnost i sigurnost Zapadnog Balkana

Američki predsjednik Joe Biden je potpisao ranije uredbu kojom se proširuje opseg vanrednih mjera u vezi sa regionom Zapadnog Balkana.

'Riješeni smo da promoviramo odgovornost i da se borimo protiv nekažnjivosti onih koji su umiješani u značajnu korupciju na Zapadnom Balkanu i širom svijeta', naglasio je Blinken (EPA)

Američki državne sekretar Anthony Blinken izjavio je povodom uredbe predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joea Bidena o proširenju opsega sankcija pojedincima i organizacijama sa Zapadnog Balkana, da su Sjedinjene Američke Države posvećene tome da osiguraju stabilnost i sigurnost tog regiona, što bi omogućilo državama u regionu “da ispune svoj potencijal kao slobodne i prosperitetne demokratije”.

“Korupcija nanosi direktnu štetu vanjskoj politici, nacionalnoj sigurnosti i ekonomskom zdravlju SAD-a i naših saveznika i partnera. Zato smo riješeni da promoviramo odgovornost i da se borimo protiv nekažnjivosti onih koji su umiješani u značajnu korupciju na Zapadnom Balkanu i širom svijeta”, naglasio je Blinken, prenosi Tanjug.

Ispunjavanje standarda

U saopštenju State Departmenta navodi se i da je posvećenost SAD-a promoviranju demokratije, transparentnosti i odgovornosti širom Zapadnog Balkana čvrsta i “u skladu sa standardima koje države u regionu moraju da ispune da bi postigle svoj cilj napredovanja na evropskom putu”.

Biden je potpisao u utorak uredbu kojom se proširuje opseg vanrednih mjera u vezi sa regionom Zapadnog Balkana, proglašenih odlukom iz 2001. godine, kao i kriteriji za uvođenje američkih sankcija da bi se, kako je saopšteno iz Bijele kuće, riješili izazovi kao što su korupcija i drugi potezi kojima se opstruiraju ključne institucije i međunarodni sporazumi.

Izvor: Agencije