U Luku Ploče stigao kineski brod s posljednjim dijelovima za Pelješki most

Brod koji je iz Kine krenuo krajem aprila, uplovio je u akvatorij pred Lukom Ploče.

Na Pelješkom mostu je postavljeno 75 posto rasponske konstrukcije, a očekuje se da će radovi na izgradnji biti gotovi do proljeća 2022. (EPA)

Kineski brod za posebne terete “Development Way” s posljednja 24 segmenta čelične rasponske konstrukcije za Pelješki most uplovio je u akvatorij pred Lukom Ploče.

Brod “Delepoment Way”, izgrađen 1983. godine, plovi pod panamskom zastavom, a dug je 215 metara i širok 34 metra, prenosi Hina.

Iz Kine je za Ploče krenuo krajem aprila, a medijsku pažnju izazvao je prethodna dva dana, kada je zastao na Otrantu na ulazu u Jadransko more.

Voditelj projekta izgradnje Pelješkog mosta u Hrvatskim cestama Jeroslav Šegedin potvrdio je za Hrvatski radio kako jednodnevno kašnjenje neće utjecati na dinamiku radova.

“Na gradilištu već imamo 25 segmenata koji se tek imaju ugraditi. Očekuje se da bi posljednji segmenti mogli biti ugrađeni do 15. kolovoza”, rekao je Šegedin.

Radovi do proljeća 2022.

Kapetan Lučke kapetanije Ploče Joško Nikolić potvrdio je kako će brod, nakon carinskih formalnosti, nastaviti plovidbu prema akvatoriju gradilišta Pelješkog mosta.

“Čim se obave carinske formalnosti pilot će ga provesti do pozicije sidrenja, uz pratnju još jednog tegljača iz Luke Ploče. Brod čitavo vrijeme mora biti sidren i ne ugrožavati siguran promet drugih plovila prema Bosni i Hercegovini i Malostonskom kanalu. Ima odobrenje za zadržati se na sidrištu do 31. srpnja, uz sve propisane sigurnosne uvjete. Posada se ne iskrcava s broda”, rekao je Nikolić.

Na Pelješkom mostu je postavljeno 75 posto rasponske konstrukcije, a očekuje se da će radovi na izgradnji biti gotovi do proljeća 2022. godine.

Izvor: Agencije

Povezane

U Dubrovnik danas stižu šefovi i premijeri šesnaest država centralne i jugoistočne Evrope, na samit 16+1, na kojem će se sastati sa kineskim premijerom Li Keqiangom.  Uoči samita, kineski premijer je u društvu hrvatskog šefa vlade Andreja Plenkovića iz Dubrovnika katamaranom stigao na poluostrvo Pelješac, na lokaciju gradnje Pelješkog mosta. Obišli su radnike, a svečano je […]

Published On 11 Apr 2019
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO