Maas: Budućnost svih šest država Zapadnog Balkana je u EU

Svi narodi u Evropi imaju historijski teret, ali historija ne smije biti prepreka u stvaranju zajedničke budućnosti, rekao je nje ački ministar vanjskih poslova.

Počela je videokonferencija ministara vanjskih poslova učesnica Berlinskog procesa (EPA)
Počela je videokonferencija ministara vanjskih poslova učesnica Berlinskog procesa (EPA)

Sveobuhvatni sporazum Srbije i Kosova ne bi samo povećao regionalnu stabilnost, već bi otvorio izglede dvije zemlje na članstvo u Evroipske unije, prenio je u utorak poruku zvaničnog Berlina ministar vanjskih poslova Nemačke Heiko Maas.

Otvarajući konferenciju ministara vanjskih poslova učesnica Berlinskog procesa, koji se, u okviru predsjedavanja Njemačke, održava u formi videoskupa, rekao je da Berlin podržava bezuslovno napore visokog predstvanika EU-a Josepa Borrella i specijalnog predstavnika EU-a Miroslava Lajčaka u realizaciji tog zadatka.

“Svi narodi u Evropi imaju historijski teret, ali historija ne smije biti prepreka u stvaranju zajedničke budućnosti“, naglasio je Maas, prenosi Tanjug.

Istakao je da se proces proširenja mora ponovo pokrenuti.

Odgovornost i obećanja Evropske unije

“Budućnost svih šest država Zapadnog Balkana je u EU. Njemačka se i dalje potpuno zalaže za taj cilj“, istakao je šef  njemačke dilomatije i dodao da, kada države regije pokazuju rezultate, i EU mora uraditi svoj dio.

“Kada oni daju svoj, moramo i mi svoj [dio], to mora ubuduće biti naš pristup proširenju EU-a“, naglasio je Maas.

Ukazao je da države regije trebaju jačati vladavinu prava, boriti se protiv korupcije i organiziranog kriminala, raditi na zaštiti slobode medija i stvarati prostor u kojem se demokratija može razvijati.

“Takve reforme će doprinijeti privlačenju većih stranih investicija, stvoriti perspektive za mlade ljude i zaustaviti odliv kvalificirane radne snage iz regije“, objasnio je.

Maas je kazao da, na drugoj strani, EU mora stajati iza svojih obećanja.

Primjer Sjeverne Makedonije i Albanije

S tim u vezi je pomenuo Sjevernu Makedoniju i Albaniju, navodeći da su te zemlje ostvarile održivi napredak u reformi pravosuđa i borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, a Skoplje je postiglo s Grčkom historijski sporazum.

“Zbog toga bi pristupni pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom sada trebali početi“, poručio je.

Maas je kazao da je poznato da unutrašnja politika može ograničiti prostor vanjskoj politici, kao i da su škakljiva pitanja prošlosti i identiteta.

Dodaje da takva bilateralna pitanja ne bi trebala sprečavati cjelokupan pristupni proces.

Također je kazao da bi Unija trebala konačno ispuniti svoj dio po pitanju vizne liberalizacije s Kosovom.

 Genocid, masovna ubistva, etničko čišćenje

Govoreći o Bosni i Hercegovini, rekao je da se, više od 25 godina poslije Dejstonskog sporazuma, vidi zabrinjavajući zastoj i agresivna retorika, a osvrnuo se na današnje izricanje presude bivšem komandantu Vojske Republike Srpske, generalu Ratku Mladiću.

“To suđenje nas podsjeća na stravične ratove 1990-tih, s genocidom, masovnim ubistvima i etničkim čišćenjima. Ta stravična sjećanja trebala bi da nas voditi ka zaključku da je budućnost Zapadnog Balkana u miru i demokratiji“, naglasio je on.

Maas je istakao da je evropska mapa puta za Bosnu i Hercegovinu jasna – 14 ključnih prioriteta Evropske komisije.

Prema njegovim riječima, od ključnog značaja ostaje visoki predstavnik međunarodne zajednice.

“Zbog toga sam Christianu Schmidtu i podržavaocima njegovog imenovanja veoma zahvalan. On će pomoći da se Bosna i Hercegovina vrati na međunarodni dnevni red“, uvjeren je Maas.

Ukazao je i na značajnu ulogu civilnog društva u podsticanju pomirenja i dijaloga.

Apelirao je na učesnike da se založe da Samit Berlinskog procesa u julu bude uspješan u korist građana regije.

Izbor puta je na regiji

S tim u vezi je kazao da bi posebno sporazum o slobodi putovanja s ličnim kartama podstakao trgovinu i putnični saobraćaj, kao i da bi zajednički “vizni prostor“ te priznanje akademskog i profesionalnih diploma olakšalo život građanima.

“Pandemija je pokazala da najveći broj izazova s kojima se suočavamo ne staju na granici jedne države. Prosperitetni i mirni Zapadni Balkan idržave u regiji koje pružaju jedne drugima ruku saradnje, uz pragmatizam i hrabrost, s realnim pogledom i ambicijama“, istakao je Maas, dodajući da je izbor puta na regiji, a da će Njemačka pružiti podršku.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO