Serge Brammertz očekuje potvrdu doživotne kazne Ratku Mladiću

Petočlano Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne krivične sudove pravomoćnu presudu komandantu Vojske RS-a zbog ratnih zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini izreći će u utorak u Hagu.

Ratko Mladić je 2017. godine osuđen na doživotni zatvor zbog ratnih zločina, uključujući genocid u Srebrenici (EPA)

Glavni tužilac Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MICT) Serge Brammertz je uoči izricanja pravomoćne presude Ratku Mladiću kazao kako očekuje da će mu biti potvrđena kazna doživotnog zatvora, ali je upozorio na sve veći problem nijekanja karaktera ratnih zločina u Bosni i Hercegovini, posebno genocida u Srebrenici.

“Optimistični smo da smo uspjeli uvjeriti sucdije Žalbenog vijeća da potvrde izrečenu prvostepenu presudu”, rekao je on za javni servis BH Radio 1, prenosi Hina.

Petočlano Žalbeno vijeće MICT-a presudu Mladiću izreći će u sjedištu tog suda u Hagu u utorak.

Genocid u Srebrenici

Tužilaštvo MICT-a djelimično se žalilo na presudu koju je vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) izreklo ratnom komandantu vojske bosanskih Srba 2017. godine, kojom je osuđen na doživotni zatvor.

Mladić je proglašen krivim za najteže ratne zločine, uključujući genocid počinjen u Srebrenici, no vijeće ICTY-a je odbacilo optuže da je odgovoran i za genocid počinjen u još pet općina u Bosni i Hercegovini 1992. godine, poput Prijedora, gdje su snage bosanskih Srba prognale i pobile gotovo cjelokupno hrvatsko i bošnjačko stanovništvo.

Tužilaštvo je zatražilo da drugostepeno vijeće MICT-a potvrdi i tu tačku optužnice, a tome se nadaju i žrtve zločina, dok Mladićeva odbrana očekuje oslobađajuću presudu ili ponavljanje suđenja.

Brammertz je uvjeren da će kazna doživotnog zatvora biti potvrđena, ali je upozorio kako će i nakon toga ostati problem kojeg stvaraju pokušaji da se sudski dokazane činjenice osporavaju a zločini relativiziraju.

Negiranje zločina

Brammertz ističe kako je veličanje ratnih zločinaca i nijekanje genocida u regiji Zapadnog Balkana sada prisutnije nego je to bio slučaj prije deset godina, pa na to planira upozoriti Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda kada tom tijelu bude podnosio redovni izvještaj o radu Tužilaštva MICT-a.

Dodao je kako se ne smije tolerirati neodgovornost političara kada oni govore da u Srebrenici nije počinjen genocida, što je teza na kojoj opetovano insistiraju aktuelni predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, ali i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, navodi Hina.

“Hoće li presuda Mladiću nešto promijeniti? Nažalost, mislim da ishod neće utjecati na neke od nacionalističkih političara, ali rekao bih da će ovo biti vrlo važna odluka kako bi se podržala istina, realnost počinjenih zločina, brutalnost počinjenih zločina. Ovo će biti vrlo važna odluka”, kazao je Brammertz podsjećajući kako je više od 150 svjedoka u Hagu svojim iskazima potvrdilo kakvi su strašni zločini počinjeni u Srebrenici, a uz to su prikupljeni brojni materijalni dokazi koji su neoborivi.

Neodgovorni političari

Na pitanje je li ipak moguće očekivati pomirenje na osnovu sudski dokazanih istina i činjenica o ratnim zločinima, Brammertz je odgovorio da sami sudski procesi ne dovode automatski do pomirenja, ali se njima stječu preduvjeti koji pružaju šansu za pomirenje.

“Ako se želite dogovoriti o zajedničkoj budućnosti, morate se složiti oko prošlosti i morate prihvatiti utvrđenu odgovornost pojedinaca koji su počinili stravične zločine, tako da iskreno mislim da su sudska procesuiranja pred ICTY-em, ali i sudska procesuiranja na lokalnom nivou, izuzetno važna i da su preduvjet za pružanje šanse za pomirenje.”

Glavnom zaprekom procesima pomirenje smatra političare koji još uvijek žive u prošlosti i koji više vole govoriti o duhovima prošlosti nego se baviti problemima s kojima se ljudi danas suočavaju.

“To je veoma razočaravajući razvoj događaja, koji ne odobravamo”, kazao je Brammertz.

Izvor: Agencije