U Sjevernoj Makedoniji potvrđeno prisustvo indijskog soja virusa

Indijski soj korona virusa detektiran je kod pacijenta, koji je smješten u jednoj od privatnih bolnica, a koji se prije 10 dana vratio iz Iraka.

U Sjevernoj Makedoniji je u posljednja 24 sata utvrđen jedan novi slučaj zaraze korona virusom (EPA)
U Sjevernoj Makedoniji je u posljednja 24 sata utvrđen jedan novi slučaj zaraze korona virusom (EPA)

Indijski soj korona virusa detektiran je u Sjevernoj Makedoniji, saopćilo je Ministarstvo zdravstva u ponedjeljak.

Indijski soj virusa detektiran je kod pacijenta, koji je smješten u jednoj od privatnih bolnica, a riječ je o osobi koja je, kako se navodi, boravila u Iraku.

Prije 10 dana vratio se iz Iraka i odmah je hospitaliziran, prenosi Tanjug.

Njegovo zdravstveno stanje je stabilno.

U Sjevernoj Makedoniji je u posljednja 24 sata utvrđen jedan novi slučaj zaraze korona virusom, javila je reporterka Al Jazeere Milka Smilevska.

U istom vremenskom periodu preminule su tri osobe.

Od početka epidemije virus je potvrđen kod 155.400 osoba, a preminulo je njih 5.458.

U bolničkim uslovima od COVID-19 liječi se 126 pacijenata.

U zemlji je 464 aktivnih slučajeva.

Filipče: Policijski sat i mjere do 15. juna

Ministar zdravstva Venko Filipče predložio je da policijski sat i mjere povezane s COVID-19 ostanu na snazi do 15. juna na čitavoj teritoriji Sjeverne Makedonije.

Ministar je objasnio da je to predložila Komisija za zarazne bolesti s ciljem da se ograniči prekomjerno okupljanje u kasnim satima, prenosi Tanjug, pozivajući se na agenciju MIA.

“Epidemiološka situacija u zemlji je stabilna, broj aktivnih slučajeva se smanjuje, a broj hospitaliziranih pacijenata u COVID centrima na teritoriji čitave države je drastično smanjen”, navodi se u saopćenju Ministarstva zdravstva.

Saopćeno je da na Klinici za infektivne bolesti prvi put od početka pandemije ljekari pregledaju pacijente s drugim zaraznim bolestima.

Dodaje se da nema najave da će u budućem periodu doći do povećanja novih slučajeva infekcije, kao i povećanja broja hospitaliziranih.

BiH: Još 12 smrtnih slučajeva

U Bosni i Hercegovini su u protekla 24 sata registrirana 24 nova slučaja zaraze korona virusom, a preminulo je 12 osoba kod kojih je utvrđeno prisustvo COVID-19.

U protekla 24 sata Zavodu za javno zdravstvo entiteta Federacija Bosne i Hercegovine prijavljeno je 1.117 uzoraka, od čega je 15 pozitivno na korona virus.

U istom vremenskom periodu Zavodu za javno zdravstvo prijavljeno je pet novih smrtnih ishoda.

U Brčko distriktu registriran je još jedan novi slučaj zaraze virusom korona, a preminula je jedna osoba.

U pоsljеdnja 24 satа u laboratorijama na području bh. entiteta Rеpublika Srpska izvršеnо је tеstirаnjе 292 lаbоrаtоriјska uzоrkа, а nоvi virus kоrоnа pоtvrđеn је kоd оsаm оsоbа.

Istovremeno je Institutu zа јаvnо zdrаvstvо RS-a priјаvljеnо šеst smrtnih slučајеvа kоd kојih је pоtvrđеnо prisustvо virusа kоrоnа.

U Hrvatskoj 43 nova slučaja zaraze

U Hrvatskoj su u posljednja 24 sata zabilježena 43 nova slučaja zaraze korona virusom od 1989 testiranih, a pet osoba je umrlo, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je ukupno 1243. Među njima je 580 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 49 pacijenata, prenosi Hina.

Od 25. februara 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 357.608 osoba zaraženih novim korona virusom, od kojih je 8091 osoba umrla.

U samoizolaciji je trenutno 7998 osoba.

Crna Gora: Umrle dvije osobe

U Crnoj Gori su registrovana 22 nova slučaja zaraze, a preminule su dvije osobe.

Ukupan broj preminulih povezanih s COVID-19 u Crnoj Gori od početka pandemije je 1.594, saopćio je Institut za javno zdravlje Crne Gore.

Ukupan broj trenutno aktivnih slučajeva COVID-19 u toj zemlji iznosi 619.

Od početka epidemijskih dešavanja (mart 2020. godine) ukupan broj registrovanih slučajeva infekcije korona virusom u Crnoj Gori je 99.834.

Slovenija nastavlja s popuštanjem mjera

Slovenija nastavlja s popuštanjem mjera uvedenih zbog COVID-19, a u ponedjeljak je ublaženo nekoliko ograničenja koja se odnose na masovna okupljanja, smještajne kapacitete i kupovinu.

Prisustvo javnim manifestacijama je još ograničeno na osoblje i posjetioce koji su vakcinisani, oporavljeni od COVID-19 ili testirani, ali je od danas moguće da one budu popunjene sa 75 posto kapaciteta, u odnosu na 50 posto koliko je važilo do sada, prenosi Tanjug, pozivajući se na STA.

Na otvorenim prostorima posjetioci događaja koji sjede moraju biti udaljeni najmanje jedan metar, dok udaljenost od 1,5 metra i dalje važi za one koji stoje, osim za članove istog domaćinstva.

Turistički objekti do 60 smještajnih jedinica mogu od danas nuditi do 45 smještajnih jedinica, dok oni veći, uključujući i kampove mogu popuniti do 75 posto svog kapaciteta.

Bazeni su od danas otvoreni za sve goste koji su vakcinisani, testirani ili oporavljeni od COVID-19, osoblje također mora ispuniti ove kriterije, a sve prema ograničenju kapaciteta od 75 posto.

Ukinuta je i zabrana posluživanja i konzumiranja hrane i pića, a prodavnice moraju osigurati 10 kvadratnih metara po kupcu, što je manje od dosadašnjih 20 kvadratnih metara.

Srbija: Umrlo sedam osoba

U Srbiji je umrlo još sedam osoba, čime je ukupan broj smrtnih slučajeva tokom epidemije porastao na 6.924.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije, potvrđena su 162 nova slučaja infekcije među 8.552 testirana uzorka, tvrdi Beta.

Na bolničkom liječenju je 518 pacijenata, 13 manje nego dan prije, a na respiratorima je 28.

Kosovo: Još deset zaraženih

Na Kosovu je zabilježeno novih 10 slučajeva zaraze korona virusom od 2.277 testiranih uzoraka.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Kosova, tokom posljednja 24 sata nije zabiljeđen nijedan smrtni slučaj.

Do sada je 2.245 osoba preminulo od COVID-19.

Od početka vakcinacije, dato je 80.803 doza vakcine u svim gradovima Kosova.

 

Izvor: Al Jazeera i agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO