Regionalni mediji uoči presude Mladiću: Slijedio pravilo ‘cilj opravdava sredstvo’

Većina regionalnih medija poziva se na izjave Sergea Brammertza i njegov optimizam, jer glavni tužilac očekuje da će Ratku Mladiću biti potvrđena doživotna zatvorska kazna.

Sutra će biti izrečena konačna presuda Ratku Mladiću (EPA)

U očekivanju sutrašnje presude ratnom komadantu Vojske Republike Srpske regionalni mediji donose priče koje fokus stavljaju na dosadašnje iznošenje dokaza o Mladićevom ratnom ponašanju.

Tako srbijanski portal B.92 prenosi intervju Sergea Brammertza koji je dao Süddeutsche Zeitungu u kojem je opisivao detalje sa suđenja.

“Suočili smo ga sa 167 svedoka – to su bili hrabri ljudi”, rekao je Brammertz.

On je u razgovoru za minhenski Süddeutsche Zeitung, piše dalje B.92, opisivao opsadu Sarajeva i granatiranje grada kojim je komandovao Mladić.

(Screenshot)

“Jedna svjedokinja je pred Sudom ispričala kako je bila pogođena prilikom kupovine. Metak je prošao kroz njen kuk i ubio malo dijete koje je vodila za ruku. Za te roditelje kao i za mnoge druge, to nije bio kraj”, rekao je Brametz.

Na pitanje smatra li da je Mladić to radio iz ubjeđenja ili je bio sadista koji je dobio svoju priliku, glavni tužilac je ukazao na momenat kada je glavni zapovjednik Vojske RS-a dijelio slatkiše djeci u Srebrenici.

“Muslimanima je govorio da predaju oružje i da im se ništa neće desiti, da bi nedugo nakon toga naredio njihova smaknuća”.

“Na sebe gledao kao na oficira koji ispunjava naređenja”

Brammertz je dodao da Mladić na sebe gleda kao na “oficira koji ispunjava naređenja” i da je za njega važilo pravilo „cilj opravdava sredstvo”.

“On je porodice žrtava gledao podrugljivo, preteći im gestovima i mimikom. Suočili smo ga sa 167 svjedoka – to su bili hrabri ljudi. Nikada nije pokazao kajanje ili barem razumijevanje za njih”.

Tužilac navodi da su se tokom suđenja mnogi počinioci pa i Mladić “sujetno uzdizali” iznad drugih. Brammertz smatra da je jedan od razloga za velike probleme u bivšoj Jugoslaviji to što mnogi nacionalistički političari nakon svakog ovakvog izricanja presude govore: “To je presuda protiv svih nas”.

Bramertz je rekao da “mora doći do strože reakcije međunarodne zajednice“ na negiranje genocida u Srebrenici, što je ovih dana ponovo učinio srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

“Smatram to apsolutno neprihvatljivim. To je otvoreno falsifikovanje historije”, rekao je Brammertz.

Ukazao je da se historijski revizionizam s godinama ne smanjuje. “On postaje sve bestidniji, ako mu se odlučno ne suprotstavi”.

Na pitanje novinara da li mržnja ponovo raste, Bramertz navodi kako se manipuliše i novim generacijama. Navodi primejr Republike Srpske u kojoj je osnovana nova Ekspertska komisija koja na osnovu “falsifikovanih naučnih saznanja etablira iskrivljenu sliku ratova na Balkanu”.

(Screenshot)

Devet miliona dokumenata

Zato su, kako kaže, “naše presude i naše arhive jako važne kao i naše izvođenje dokaza po strogim i fer-pravilima”.

Ističe da je do sada u Hagu prikupljeno devet miliona dokumenata.

U istom tekstu B.92 citira i članak Kolner Stat – Anzigera pod nazivom “Balkanski koljač” u kojem je donesena cijela pozadina hapšenja Mladića i u kojem, između ostalog, piše: “Kada je uhapšen Karadžić, nije bilo traga Mladiću. Tek 26. maja 2011. je tada jedan od najtraženijih zločinaca na svijetu – u međuvremenu bolestan čovek – nakon ogromnog pritiska iz SAD i Brisela, uhapšen na jednom imanju na sjeveru Srbije. Sud u Beogradu je 27. maja dao dozvolu za njegovo izručenje u Hag. Kada je ta informacija objavljena, hiljade ljudi izašlo na ulice u Beogradu, kako bi demonstrirali protiv izručenja Mladića. Slavili su ga kao nacionalnog heroja”, piše ovaj kelnski list.

U listu, kako prenosi B.92 podsjećaju da je Mladić stalno ponavljao kako je nevin, a da se suđenje stalno prekidalo zbog njegovog lošeg zdravstvenog stanja. Konačno je prvostepeno osuđen 2017. na doživotnu robiju.

Potvrda doživotne kazne

Hrvatski portali u današnjem pisanju o sutrašnjoj presudi Ratku Mladiću akcenat su stavili na izjave Sergea Brammertza.

Tako portal Dnevnik.hr u tekstu pod nazivom “Žalbeno vijeće MICT-a u utorak odlučuje o presudi Mladiću, tužitelj Brammertz: “Ovo će biti biti vrlo važna odluka” prenosi BH Radio 1 za koji je Bramertz rekao kako “Optimistični smo da smo uspjeli uvjeriti suce Žalbenog vijeća da potvrde izrečenu prvostupanjsku presudu”.

I Index.hr je u današnjem tekstu pod nazivom “Sutra presuda Ratku Mladiću, tužitelj očekuje potvrdu doživotne kazne” koji se bavi sutrašnjom presudom Ratku Mladiću, citirao izjavu Sergea Brammertza BH Radio 1.

Izvor: Agencije